Vrijeđanje srpskih žrtava nije samo sramota šefa Delegacije EU Johana Satlera već čitave međunarodne zajednice i institucije koju predstavlja, izjavio je šef Srpskog kluba i Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Nenad Stevandić.

Stevandić je poručio Satleru da, ako želi da izrazi pijetet prema bošnjačkim žrtvama, to ne smije učiniti vrijeđanjem srpskih.

On smatra da bi Satler prvo trebalo da razgovara sa Radojkom Filipović ili sa Branom Vučetićem iz sela Bjelovac, kojem su muslimanski vojnici prilikom upada u selo ubili oca, maloljetnog brata, a njega kao devetogodišnjaka izranjavanog odveli u Srebrenicu, gdje su se nad njim 56 dana iživljavali.

Stevandić je podsjetio da su muslimanske snage dvadesetak dana prije zločina nad njegovim ocem i bratom, iz zasjede ubili i njegovu majku i još sedam Bjelovčana, što su samo neki od primjera.

– Onda bi Satler imao šansu da razumije šta se dešavalo u Srebrenici, jer bratunačka i srebrenička tragedija nisu iste. Srebrenica je tragedija ratnih sukoba, međusobnih okršaja vojski, a bratunački kraj je tragedija upada u nenaoružana srpska sela. Klali su i ubijali ljude koji nisu ratovali, već su bili u svojim kućama – rekao je Stevandić.

Prema njegovim riječima, u Bratuncu tada nije bilo nikakavih divizija, dok je u Srebrenici bila 28. divizija takozvane Armije BiH.

– Kada Satler bude shvatio da te dvije tragedije moraju biti ravnopravne u smislu poštovanja žrtava, onda će imati šansu da razumije šta se ovdje dešava. Vjerujem da je na njega uticaj bošnjačke čaršije ogroman i da on zbog toga ima sužen vidik – zaključio je Stevandić.

Satler je u tekstu na blogu ambasadora EU u BiH napisao da “riječi kao što je pomirenje zvuče isprazno ili čak uvredljivo za žrtve”, kao i da su fotografije ubijenih Srba u Bratuncu provokacija.

Autor: SRNA/Srpskainfo