Savjetnik srpskog člana Predsjedništva BiH Radovan Kovačević rekao je da, bez obzira na hajku u federalnim medijima, ne odustaje od istine i da će uvijek govoriti u ime svog naroda.

Više bošnjačkih udruženja, Memorijalni centar Srebrenica – Potočari, Organizacioni odbor za obilježavanje 11. jula 1995. uputili su zajedničko saopštenje za javnost, u kojem su izrazili nezadovoljstvo zbog nardebe Tužilaštva BiH o nesprovođenju istrage protiv Kovačevića.

Krivična prijava protiv Kovačevića, zbog njegovog stava da je neprihvatljiva kvlaifikacija da se u Srebrenici desio genocid, podnesena je u septembru prošle godine.

– Napadi preko federalnih medija ne iznenađuju me, a spreman sam da ono što sam prošle godine rekao u Sarajevu, ponovim i danas. Od svog stava ne odstupam. Ponavljam da nikog nisam želio da uvrijedim, ali mora se jasno znati šta je stav Republike Srpske i šta je istina po tom pitanju. Radim svoj posao, oni neka rade svoj. Moj posao kao nekoga ko se bavi politikom jeste da govorim u ime svog naroda i da govorim istinu – rekao je Kovačević.

Kovačević kaže da se ogromna hajka u feredalnim medijima podigla i kada je dao ovu izjavu, ali i sada nakon odluke Tužilaštva o nesprovođenju istrage.

– To je hajka koja se sprovodi prema svim Srbima i prema svim predstavnicima Republike Srpske koji su spremni da jasno i glasno kažu šta je istina i šta je stav našeg naroda. Misle da bi ako bi ućutkali mene, Milorada Dodika, ućutkali cijeli srpski narod. Nećete ućutkati srpski narod, nećete ućutkati Republiku Srpsku. To treba svima da je jasno – poručio je Kovačević.

Kaže da ostaju na putu istine, na putu borbe za slobodu i Republiku Srpsku.

– Mogu da kažem da sam ovdje nasljednik mnogih, koji su godinama unazad, zbog toga što su govorili istinu i što su se borili za slobodu, bili spremni da idu u zatvor, ali i da plate visoku cijenu. Saradnik sam Milorada Dodika i mogu slobodno da kažem da od njega i učim. Svjedok sam ja da je on čovjek kojem se uvode sankcije samo zbog toga što ne pristaje da izda svoj narod i Republiku Srpsku. Na istom sam putu sa Miloradom Dodikom i nastaviću da se borim za Srpsku, naš narod i za istinu – ponovio je Kovačević.

Podsjećamo, savjetnik srpskog člana Predsjedništva BiH Radovan Kovačević gostujući 6. septembra 2021. godine u programu FTV-a izjavio je da se u Srebrenici nije dogodio genocid, već zločin.

– Mi smatramo da je kvalifikacija da se u Srebrenici dogodio genocid neprihvatljiva. To je politički motivisana kvalifikacija. Žalim za svim žrtvama zločina koji se dogodio u Srebrenici, ali jasno i odgovorno tvrdim da se u Srebrenici nije dogodio genocid. Zločin u Srebrenici ne može da se poredi sa zločinima NDH nad Srbima, Јasenovcem ili Holokaustom – rekao je Kovačević u emisiji Federalne televizije.

Autor: RTRS