Kao nikad do sada vodiće se žestoka bitka za izbor predsjednika Republike Srpske, odnosno potpredsjednika iz reda hrvatskog naroda. Potvrđuje to već sada otvoreni rat Ivana Begića sa svim drugim protivkandiatima. Begić se, i prije 2. oktobra, vidio kao hravtski potpredsjednik Republike Srpske i ne bira sredstva da potisne protivnike. A, čini se, i oni protiv njega idu otvoreno svim sredstvima, bez rukavica. A municije, odnosno kompromitujućeg materijala, ne manjka. Biće ovo užareno ljeto i plamteći početak jeseni u hrvatskom korpusu u Srpskoj. I šire.

Mladost i iskustvo

Za sada je javnu kandidaturu za predsjednika, odnosno potpredsjednika iz reda hrvatskog naroda potvrdilo nekoliko zvučnih i široj javnosti poznatih imena.

Osim Begića, kandidat je i Predrag Gluhaković, bivši ministar trgovine i turizma u Vladi Republike Srpske.

Novu funkciju želi kao kandidat stranke Naša priča Republika Srpska. HDZ BiH, koji je do sada neprikosnoveno osvajao funkciju hrvatskog potpredsjednika, na kojoj su u nekoliko mandata bili Davor Čordaš i Josip Perković, promiješao je karte.

Prednost je ovaj put data mladom, ali široj javnosti nepoznatom Davoru Pranjiću.

Ne isključuje se mogućnost da su i neke velike stranke iz Republike Srpske podnijele listu svojih kandidata za pomentu funkciju, ali se to za sada krije.

Prema nepotvrđenim informacijima, SNSD bi mogao imati svog kandidata, a vjerovatno i još neke partije, ali će se to znati tek nakon što se potvrde kandidatske liste u Centralnoj izbornoj komisiji BiH.

Krš i lom

Ivan Begić, bez stranačke infrastukture i oslonjen na društvene medije i portale koje kontroliše, na svaki spomen imena kandidata za hrvatskog potpredsjednika Republike Srpske kreće u ofanzivu beskrupuloznog blaćenja.

Tako su već „nastradali“ Gluhaković i HDZ, jer Begić na svojim portalima „otrkiva afere“ HDZ-ovih kadrova, prvenstveno Čordaša i Jerkovića.

Oni odgovaraju javnim prikazivanjem gej porno-snimka Ivana Begića.

Pljušte krivične prijave, a Begić, iako poznat po jako kontradiktornim stavovima i čestim izvinjenjima, nakon silovih napada, čak je najavio da će tražiti od CIK-a da suspenduje kandidata HDZ-a.

Karambol

Očigledno je predstojeća izborna utakmica Begiću biti ili ne biti u političkom životu, a nakon što je napustio PDP, posvađao sa sa ranijim partijskim drugovima i drugaricama, ostavljen bez stranačke infrastrukture, koja će i u ovom slučaju, vjerovatno značiti prevagu u konačnom zbiru.

Josip Jerković izabran je kao kandidat HDZ BiH 2018.godine za potpredsjednika iz reda hrvatskog naroda sa 5.881 glas, od čega je više od pedeset odsto dobio poštom.

Čak 3.698 Hrvata van BiH odlučilo se da glasa i to baš za Jerkovića.

Te, 2018.godine, Jerković nije imao ozbiljnog protivkandidata.

Jozo Barišić dobio je tek nešto više od 2.000 glasova.

Ove godine trka je i više nego zanimljiva.

Autor:faktormagazin