Premijer Srbije Ana Brnabić izjavila je da je zabrana predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću da položi cvijeće u Јasenovcu antievropska i anticivilizcijska odluka Zagreba i najveći skandal u mordernoj istoriji odnosa Srbije i Hrvatske.

Brnabićeva je navela da je zabrana privatne posjete mjestu na kojem je ustaški režim ubio na stotine hiljada Srba i gdje je bio logor za djecu, i više od prvorazrednog skandala.

– To je kao da predsjedniku Izraela zabranite da posjeti Aušvic – rekla je Brnabićeva i ukazala da je decenijama u Hrvatskoj na sceni relativizacija strašnog zločina koji se desio u Јasenovcu.

Brnabićeva je rekla da je Vučić i ranije želio da posjeti Јasenovac, ali da je bio zamoljen da zarad dobrih odnosa tu posjetu odloži, što je i učinio.

– Zanima me da li je predsjedniku Srbije zabranjena posjeta Hrvatskoj ili samo Јasenovcu, što bi bio nepojmljiv presedan, antipravna, antievropska, anticivilizacijska odluka, brutalna zabrana slobode kretanja, a da ne pričam o uvredi srpskih žrtava Nezavisne Države Hrvatske – rekla je Brnabićeva.

Ona je navela da, kao aktuelni premijer Srbije, razmišlja o mjerama reciprociteta, te najavila da će se o tome konsultovati.

Prema njenim riječima, ovo nije poniženje, već pokazatelj odnosa Hrvatske prema Srbima danas, svim žrtvama Јasenovca i ustaškom režimu u NDH.

– Ovo nije poniženje za Srbiju. Ovo je poniženje za Hrvatsku. Srbija nema čega da se stidi. Pokazali su kakva je Hrvatska danas. Ovo je ogledalo Hrvatske – rekla je Brnabićeva.

Ona je navela da u cijelom odnosu predsjednika Srbije prema Јasenovcu ima dosta ličnog, jer je Vučić unuk čovjeka koga su ubile ustaše.

Brnabićeva kaže da će Vučić sada najaviti službenu posjetu Hrvatskoj, pa će vidjeti kako će evropski Zagreb odreagovati.

Ona je ocijenila da je strašan navod zagrebačkog “Јutarnjeg lista” koji je objavio informaciju da Vučić može ići u Gradinu i u Republiku Srpsku, ali ne i u Hrvatsku.

Brnabićeva je najavila da će ovim povodom javnosti danas obratiti ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković, a sutra i Vučić.

Autor: SRNA/RTRS