Direktor preduzeća Gas-Res Ljubo Glamočić ocijenio je da je odluka Sarajeva da ne da saglasnost za otpočinjanje pregovora o izgradnji dvije gasne interkonekcije sa Srbijom i Hrvatskom nerazumna, neprihvatljiva i neobjašnjiva, posebno zato što gotovo 80 odsto uvezenog gasa koristi Federacija BiH.

Potrošnja gasa u BiH u posljednje vrijeme smanjuje se i prošle godine je bila oko 250 miliona kubnih metara. Od toga 21 odsto troši Republika Srpska, a gotovo 80 odsto FBiH. To je argument da su i jedna i druga interkonekcija u ovom trenutku više neophodne FBiH, nego Republici Srpskoj – rekao je Glamočić.

On je naglasio da ga posebno iznenađuje to što nije data saglasnost ministara iz FBiH s obzirom na to da su privredni subjekti i Energoinvest i Sarajevogas, kao ključni koji snabdijevaju gasom Federaciju BiH dali svoju načelnu saglasnost prema Vladi FBiH.

Glamočić je rekao za Sputnjik da su ipak, nastavljeni kontakti i na nivou premijera i ministara, da su na samitu Evropske energetske zajednice prije nekoliko dana u Sarajevu neke stvari dodatno definisane, te da hoće da vjeruje da ovim nije stavljena tačka na budućnost dvije gasne interkonekcije.

Analitičar Anđelko Kozomara istakao je da je i ovo odbijanje samo nastavak dobro poznate politike Sarajeva.

Prema njegovim riječima, to je njihova politika već godinama da nema nikakvog razvoja od koga će makar jedan odsto koristi imati Republika Srpska.

– Samo jedan procenat je dovoljan da oni to blokiraju. Tako je sa auto-putem Beograd – Sarajevo koji bi finansirala Turska, ne dozvoljavaju izgradnju aerodroma u Trebinju, ne dozvoljavaju izgradnju hidroelektrane Buk-Bijela na Drini. Ne dozvoljavaju nijedan projekat koji ima bilo kakve dodirne tačke sa Srpskom. Tako i ove dvije gasne interkonekcije – naveo je Kozomara.

On smatra da je nonsens da Sarajevo ne prihvata gradnju dvije gasne interkonekcije, iako gas sada u BiH stiže isključivo iz pravca Srbije preko Zvornika, a najvećim dijelom, 80 odsto, koristi ga upravo FBiH.

Kozomara je ukazao da se cijelo Sarajevo grije na gas.

– Oni namjerno opstruišu svoje građane, nanose im veliku štetu. Energoinvest je juče podigao cijenu gasa za 23 odsto jer priliv tog gasa već ne ide dinamikom kojom su oni očekivali – naveo je Kozomara.

Pojašnjavajući zašto u ovom slučaju od pomoći nije bilo ni to što je u isto vrijeme traženo i odobrenje za gasnu konekciju sa Hrvatskom, Kozomara je rekao da je lider SDA Bakir Izetbegović “kao vrhovni poglavar u FBiH već nekoliko mjeseci u žestokom političkom sukobu sa hrvatskim predstavnicima u FBiH koje javno i eksplicitno podržava predsjednik Hrvatske Zoran Milanović, kritikujući Sarajevo”.

– Izgradnju gasnih konekcija sa Hrvatskom i Srbijom stopiralo je Sarajevo koje bez konsultacija sa zapadnim ambasadorima ne donosi nijednu odluku – dodao je Kozomara.

On je naveo da je bilo je jasno da Izetbegović neće to dozvoliti ni Hrvatima, te da im tako šalje poruku da bez njega ne mogu ništa da odluče kada je riječ o BiH, “da nikakav uticaj Beograd i Zagreb ne mogu da imaju na njega, jer iza sebe ima, svi to znaju, američku ambasadu”.

– Ni u ovom slučaju sarajevska vlast nije sama donela odluku, jer, oni sami ne odlučuju ni o čemu dok se ne konsultuju sa ambasadorima Britanije i SAD, a u poslednje vrijeme se tu snažno uključuje i nemačka ambasada. Taj trio ne dozvoljava da BiH ide naprijed ni prema EU, a kamoli da se ekonomski razvija – rekao je Kozomara.

On je naglasio da Zapadu odgovara ova pozicija i da BiH bude što nestabilnija i što nesigurnija, da bi oni mogli lakše da upravljaju političkim i ekonomskim tokovima u ovoj, kako je nazvao, nesrećnoj zemlji.

Na nedavnoj sjednici Savjeta ministara nije postignut konsenzus za otpočinjanje pregovora o izgradnji dvije gasne interkonekcije – istočne na prelazu iz Srbije u Republiku Srpsku, odnosno BiH, i južne koja iz Hrvatske ulazi kod Posušja u federalni dio BiH.

Interkonekcija sa Srbijom je i preduslov da se grade dvije gasne elektrane u Republici Srpskoj koje bi finansirala Rusija, što je dogovoreno prilikom nedavnog Međunarodnog ekonomskom foruma u Sankt Peterburgu.

Autor: SRNA/RTRS