Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik stigao je u trodnevnu posjetu Izraelu tokom koje će imati niz značajnih sastanaka sa predstavnicima ove države.

– Izrael je za Republiku Srpsku oduvijek bio prijateljska država, s čijim narodom dijelimo stradalničku prošlost – objavio je Dodik na Tviteru.

Tokom trodnevne posjete Dodik će posjetiti Memorijalni centar Јad Vašem, sastati se sa izraelskim zvaničnicima i predsjedavajućim Svjetske cionističke organizacije Јakovom Haguelom.

Dodik će sutra posjetiti Memorijalni centar mučenika Holokausta i junaka Јad Vašem, te se sastati sa ministrom finansija Izraela Avigdorom Libermanom.

U utorak, 19. jula, srpski član Predsjedništva BiH sastaće se sa Njegovim blaženstvom patrijarhom jerusalimskim Teofilom Trećim, te posjetiti crkvu Svetog groba.

Predviđeno je da se Dodik susretne i sa ministrom za pitanja Јerusalima i nasljeđa Zeevom Elkinom.

Istog dana Dodik će se sastati i sa predsjedavajućim Svjetske cionističke organizacije Јakovom Haguelom koji će mu dodijeliti priznanje.

Tokom posjete Izraelu Dodik će prisustvovati i večeri koju priređuje Haim Bibas, predsjednik Federacije lokalnih vlasti u Izraelu i gradonačelnik Modina, grada pobratima sa Banjalukom.

Autor: RTRS