U Sportskoj dvorani “Mladost” u Prijedoru večeras je organizovan festival folklora “Sačuvajmo našu tradiciju”.

Ovaj festival organizovalo je Kulturno-umjetničko društvo “Šarenica” iz Prijedora, a pored članova ovog društva na festivalu je učestvovalo još šest kulturno umjetničkih društava iz Republike Srpske, Hrvatske i Austrije.

Potpredsjednik KUD “Kolo sreće” iz Graca Ljiljana Aksentić kaže da je ovi njihov prvi nastup u Republici Srpskoj.

– Mi smo vjerovatno najmlađe kulturno-umjetničko društvo. Osnovani smo u martu sa ciljem da naša djeca nastave našu tradiciju. U Prijedor je došlo oko 20 naših članova, a imamo ih oko 50 – rekla je Aksentić.

Umjetnički rukovodilac pripremnog ansabla KUD “Čajavec” iz Banjaluke Andrea Gračanin navela je da su prvi put gosti prijedorske “Šarenice”.

– Srećni smo što smo ovdje i pripremni ansambl KUD ” Čajavec” će se predstaviti igrama iz okoline Pčinjskog kraja – rekla je Gračanin.

Umjetnički rukovodilac KUD “Šarenica” Milana Lukić podsjetila je da je ovo društvo inače u julu organizovalo festivale.

– Imali smo pauzu zbog epidemije virusa korona dvije godine i inače prvi put organizujemo ovakav festival sa više ansambala kakav je večeras. Naziv je “Sačuvajmo našu tradiciju” zato što se iskorjenjuje sve što je nekada bilo, a mi upravo ovako kroz folklor čuvamo tradiciju – rekla je Lukić.

 

Zanimljivo je da se ulaz u Sportsku dvoranu gdje je organizovan festival plaćao dobrovoljnim prilogom.

Lukićeva je navela da će dio prihoda iskoristiti za nabavku nošnji članovima, dok će ostali dio novca donirati za teško oboljelog dječaka iz Prijedora Nenada Aničića.

Ovaj festival dio je ovogodišnjeg prijedorskog ljeta kulture.

Izvor: Srpskainfo