Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije rekao je da se komunisti i nacisti prepoznaju po mržnji prema pravoslavlju i da je ta mržnja danas vidljiva i u Evropi.

Mitroplit Joanikije je istakao da se između komunista i nacista mogu naći mnoge razlike, ali i sličnosti, a jedna od njih je da su lako posezali za velikim i masovnim zločinima.

– I ono po čemu se prepoznaju i jedni i drugi – to je mržnja protiv pravoslavlja. A te mržnje vidimo da danas ima na isti način i u Evropi. I to mnogi već ne skrivaju – rekao je mitropolit Joanikije u besjedi nakon liturgije u Cetinjskom manastiru.

On je podsjetio na ruskog cara Nikolaja i carsku porodicu, Svetog Savu gornjokarlovačkog, Svetog Petra Dabrobosansko i mnoge koji su stradali, što od komunističke, što od nacističke ruke.

– Mi u Crnoj Gori imamo poseban razlog da ih molitveno pominjemo. Romanovi su od mitropolita Danila Petrovića pa sve do kraja vladavine kralja Nikole bili pokrovitelji Crne Gore. To ne treba da zaboravimo. Ne smiju danas za nas biti nešto drugo oni koji su nam bili zaštitnici i pokrovitelji. Treba da pamtimo i da blagodarimo – poručio je mitropolit Joanikije.

Autor: SRNA/Srpskainfo