Izgradnja auto-puta Prijedor-Banjaluka trebalo bi da počne u nekoliko narednih dana.

Kineski investitor očekuje građevinsku dozvolu za prve objekte, a već je fomirao dva kampa za radnike.

Auto-put će biti građen na principu koncesije, a vrijednost investicije je 297 miliona evra.

Izgradnjom auto-puta saobraćaj između Banjaluke i Prijedora biće brži, efikasniji i bezbjedniji. Gradnja počinje u Gornjim Orlovcima kod Prijedora.

Izgradnja Prijedorske petlje trebalo bi da bude završena za godinu i po. Kompanija Šandong haj-spid grup osnovala je kampove u Omarskoj i Ivanjskoj, za oko 150 radnika iz Kine. Prema ugovoru, 40 do 60 odsto radova izvodiće domaće kompanije.

Iz kompanije Šandong navode da će brzina gradnje auto-puta zavisiti od eksproprijacije. U RUGIP-u ističu da je do sada eksproprisano 10 odsto zemljišta, sve na području Prijedora.

– Eksproprijacija se odvija predviđenom dinamikom. Predviđeno je da se postupak ekspropijacije obavlja u tri faze, u toku tri godine. Podnesen je prijedlog eksproprijacije čitave trase auto-puta i formirano po pet timova za eksproprijacije na području oba grada – naveli su iz RUGIP-a.

Auto-put Prijedor-Banjaluka biće dug 40,7 kilometara sa pristupnim petljama u Prijedoru, Omarskoj i Kuljanima kod Banjaluke. Rok za izgradnju je pet godina.

Autor: RTRS