Hrvatske vlasti zabranile su danas predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću da privatno poseti Jasenovac i Pakrac, pravdajući taj nesvakidašnji čin navodnom željom Vučića da “izazove haos u Hrvatskoj” i navodeći da se takve posjete moraju realizovati putem službenih protokola.

Ipak, kako Blic sazanje, predsjednik Srbije je u poslednjih godinu dana dva puta službeno pokušao da ugovori posetu Jasenovcu, ali su iz Zagreba oba puta stigle molbe da se posjeta odloži.

– Prva molba upućena je 10. septembra 2021. godine. Hrvatski premijer Andrej Plenković tada je zatražio da odložimo posjetu zbog “protesta hrvatskih branitelja” – saznaje Blic iz nezvaničnih izvora.

Nakon toga, predsjednik Vučić je novu posetu zatražio 5. marta 2022.

– Druga posjeta trebalo je da bude realizovana 5. marta, na predsjednikov rođendan. Međutim, molba premijera Plenkovića bila je ista: ne sada – dodaje se.

Kako se navodi iz nezvaničnih izvora, Vučić je oba puta uvažio molbu hrvatskih vlasti i odložio posjetu.

Da je Vučić već dva puta planirao posjetu koja mu je odlagana potvrdio je danas i Milorad Pupovac, saborski poslanik i predsednik SDSS.

– Nije se smjelo dogoditi da predsjednik Republike Srbije ne može da dođe u posjetu Jasenovcu. Nije se smjelo dogoditi da se traže alternativni načini kako bi se moglo obezbediti da se taj dolazak osigura i da prođe u redu. Posebno se nije smelo dogoditi jer je već dvaput u poslednjih godinu dana postojala komunikacija o datumima kada bi se to moglo dogoditi pa su se strane sporazumele i odložile. Ovaj put je ta komunikacija izostala – poručio je Pupovac na konferenciji za novinare.

Izvor: Srpskainfo