Ono što stoji u noti Ministarstva spoljnih poslova Hrvatske, kojom se zabranjuje privatna posjeta Јasenovcu predsjedniku Srbije Aleksandra Vučića, je ne samo skandalozno, već i zastrašujuće, nečuveno i nevjerovatno da se dešava nakon Drugog svjetskog rata, istakao je danas šef srpske diplomatije Nikola Selaković.

On je naveo da je Srbija uputila notu Amasadi Hrvatske u Srbiji, koju je otpravnica poslova danas odbila da primi.

Najavio je i da će Vlada Srbije odlučiti i odgovarajućim protivmjerama.

– Vlada Srbije donijeće odluku o protivmjerama koje će biti uvedene, a koje će se zasnivati na opšte prihvaćenim pravilima međunarodnog prava – naglasio je Selaković na pres konferenciji.

Selaković je pročitao notu hrvatskog Ministarstsva, koja je Ambasadi Srbije u Zagrebu dostavljena 15. jula, u kojoj je navedeno da, povodom informacija iz neslužbenih izvora o mogućoj poseti predsednika Srbije Aleksandra Vučića području Јasenovca i Pakraca, 17. jula, prilikom planiranja posjeta stranih zvaničnika, vrijeme, priroda i program posete treba da budu predmet službene komunikacije i dogovora obje strane.

Na tu notu, Ministarstvo spoljnih poslova Srbije odgovorilo je notom koja je predstavljena otpravnici poslova u Ambasadi Hrvatske u Beogradu, jutros u 10 sati, a koju je ona odbila da primi.

Selaković je pročitao i notu srpskog Ministarstva:

– Ministarstvo spoljnih poslova Srbije je šokirano protivpravnom, anti-evropskom i anti-civilizacijskom odlukom Ministarstva za spoljne i evropske poslove Hrvatske kojom se, na osnovu arbitrarno iskazane volje hrvatskih vlasti i grubo kršeći princip slobode kretanja, zabranjuje dolazak predsjedniku Srbije u Јasenovac, na mjesto stradanja više stotina hiljada nevinih žrtava srpske, jevrejske, romske i drugih nacionalnosti”.

Navodi se da je namjera predsjednika Srbije Aleksandra Vučića bila samo da položi cvijeće i zapali svijeću na svetom mjestu na kome su tokom Drugog svjetskog rata ubijene stotine hiljada Srba.

Povodom navoda iz hrvatske note da je poseta neprihvatljiva, jer nisu službeno informisani i posjeti, MSP Srbije obavijestilo je da je predsjednik Srbije zainteresovan da učini službenu posjetu Spomen području Јasenovac u bilo kom terminu, u periodu do 17. septembra.

– U dubokom uvjerenju da Hrvatska, kao i Srbija, najsnaznije osuđuje i gnuša se najodvratnijih zločina koje je nad srpskim narodom izvršila nacistička NDH tokom čitavog perioda svog postojanja, a čiju je kulminaciju predstavljao sistem koncentracionih logora Јasenovac, MSP očekuje omogućavanje neometane posjete predsjednika Srbije ovom svetom mjestu i u tom smislu, od hrvatske strane očekuje da za tu priliku pruži odgovarajući tretman koji se odnosi na najviše strane zvaničnike, uključujući i sve potrebne bezbjednosne aspekte – navodi se u noti.

Takođe, podsjeća se da je u prethodnih godinu dana zabilježeno preko 700 ulazaka nosilaca diplomatskih i službenih pasoša Hrvatske u Srbiju, bez ikakvih prethodnih službenih najava, uključujući visoke zvaničnike Hrvatske, poput ministra nauke i obrazovanja Radovana Fuksa 24. juna, Zvonka Milasa, državnog sekretara u Јancelariji za Hrvate izvan Hrvatske, 18. marta, Milana Bošnjaka, izaslanika predsjednika vlade Hrvatske, 17. decembra 2021. godine.

U tom smislu, MSP, kako ističe, zadržava pravo da adekvatno odgovori na odluku hrvatske strane.

Ministarstvo je izrazilo očekivanje da postojeća situacija izazvana odlukom da se onemogući ulazak u Hrvatsku predsjedniku Srbije, bude brzo razrešena.

“Ono što je za mene kao građanina, kao Srbina, zaista neverovatno jeste da neko u polaganju cveća na mesto najvećeg stratišta srpskog naroda u istoriji uopšte, vidi haos. Zamislite taj haos koji bi nastao polaganjem cveća na mesto najvećeg stratišta srpsko naroda u istoriji”, ukazao je Slekaović.

Možda je, dodao je, haos u tome što bi predsjednik Srbije položio cvijeće na kome bi se nalazila traka crveno-plavo-bijele boje, a ne sa hrvatskim rasporedom boja na trobojci.

– Ipak je tamo ubjedljiva većina žrtava bila srpske nacionalnosti – rekao je Selaković.

On je istakao i da je u potpunosti saglasan sa ocenom premijerke Ana Brnabić, koja je kazala da je ovo ravno odluci da neko predsjedniku Izraela zabrani odlazak u Aušvic.

Selakovć je dodao da će predsjednik Srbije u sutrašnjem obraćanju javnosti iznijeti više detalja o ovom slučaju.

Autor: RTRS