Ekspanzija letova sa banjalučkog Aerodroma kao da je sve oko sebe zatekla, jer su gotovo svi aerodromski kapaciteti prebukirani tokom cijele sezone. Da rukovodstvo „Aerodroma Republike Srpske” nije očekivalo rast broja putnika i aviona te da neke stvari moraju da odrađuju u hodu, govori i podatak da su spremni da dočekaju spasilačkim kapacitetima avione pete kategorije, dužine do 28 metara i širine do četiri metra.

Svi se žale

„Nekada se desi da na pistu sleti i avion većih kategorija, ali do sada nije bilo bezbjednosnih problema“, tvrde nadležni. Na povećan obim angažovanja žale se gotovo svi, a najviše buke napravili su pripadnici Vatrogasno-spasilačke jedinice Banjaluka, koji se bune da rade i po sedamnaest sati dnevno. Vatrogasci su se žalili i sindikatu, koji za sve krivi gradonačelnika Draška Stanivukovića jer ne želi bilo kakav dogovor sa njima.

„Gradonačelnik tvrdi da je istina da vatrogasci rade smjenu i po sedamnaest časova, ali da na mjesečnom nivou nemaju dovoljan broj sati, jer su nakon odrađene smjene slobodni naredna dva dana“, kažu u Sindikatu uprave, koji vodi Božo Marić.

U ugovoru o pružanju usluga na aerodromu stoji da vatrogasci moraju doći sat prije početka radnog vremena i sat vremena kasnije otići s posla, jer je u ovoj godini povećan broj letova.

„Problem je što vatrogasci moraju da dođu u centralu u Banjaluci i onda da putuju do aerodroma i nakon završetka posla opet se vraćaju u centralu i tek onda se zaustavlja njihovo radno vrijeme”, tvrdi Marić. 

Sve u skladu sa ugovorom?

Predsjednik Sindikata uparve smatra da je sve u suprotnosti sa Zakonom o radu i svim međunarodnim konvencijama koje uređuju prava radnika i da će, ako ne reaguje inspekcija, vatrogasci tužiti Grad.

U gradskoj administraciji kao i u preduzeću „Aerodromi Republike Srpske“ ne vide problem, jer su  dogovorili prilikom potpisivanja ugovora o angažmanu vatrogasaca, da Aerodrom svakom vatrogascu doplaćuje 100 KM na platu i da osim uslova u kojima borave oni nemaju razloga za preterani protest i ovakvu reakciju.

Dragan Babić, ovlašteni potpisnik Odsjeka za poslove civilne zaštite i Profesionalne teritorijalno vatrogasno-spasilačke jedinice grada Banjaluka, kaže da je sve u skladu sa potpisanim ugovorom.

Manjak uz dodatak

“Šaljemo pet vatrogasaca dnevno, a ukupno 15 na mjesečnom nivou. Vatrogasac koji radi jedan dan, on radi kolika je otvorenost aerodroma, i nekada zna to biti 15-16 sati. U prosjeku je oko 13 sati, ali je on nakon tog radnog dva dana slobodan. Ovo znači da vatrogasci koji rade na aerodromu od 30 dana na dužnosti su 10, i kad se obračunaju sati na mjesečnom nivou, oni su u manjku radnih sati i na neki način će to morati da nadoknade. Istina je i da imaju dodatak na platu”, kaže Babić.

Grad i Aerodromi su se dogovorili da će najdalje za dvije godine uslovi u kojima žive i rade vatrogasci u Mahovljanima biti znatno bolji ili će u protivnom gradonačelnik raskinuti potpisani ugovor.

autor:faktormagzin