Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić planirao je da danas privatno posjeti Јasenovac i Pakrac, ali hrvatske vlasti neće mu dozvoliti ulazak u zemlju, piše Јutarnji list pozivajući se na izvore bliske hrvatskoj Vladi.

Vučić je, prema izvorima hrvatskog lista, kontaktirao predsjednika SDS S-a Milorada Pupovca i rekao mu kako planira privatnu posjetu Јasenovcu.

Kako list tvrdi, namjera je bila da se isprovocira hrvatska strana uoči godišnjice “Oluje”.

Kako prenosi Јutarnji list, bez službene informacije hrvatskim vlastima, bez koordinacije s ambasadom, predsjednik Srbije je želio da pređe granicu iz Bosne i Hercegovine i dođe oko 11 sati u Јasenovac, a potom oko 14 sati i u Pakrac.

Kako list navodi, predsednik Srbije nije poštovao nijedan protokol, i pošto je namjera, kako se tvrdi, bila provokacija, dolazak mu neće biti dozvoljen.

Premijerka Srbije Ana Brnabić rekla je danas da je to što su zabranili predsjedniku Srbije da posjeti privatno Јasenovac, najveći skandal u modernoj istoriji.

– Ova vijest je za mene nešto što me zapanjuje. Јoš sam u šoku. Ovo je najveći skandal koji se dogodio u modernoj istoriji odnosa Srbije i Hrvatske. Da privatnu posjetu Јasenovcu, mjestu stradanja Srba prije svega, jedini logor i za djecu gdje je najmanje 20 hiljada djece pobijeno i da tom mjestu stradanja zabranite posjetu predsjednika Republike Srbije koji je želio da ode i položi cvijeće, da za to kažete da je “pravljenje haosa”, da to uradi država članica EU, to je za mene ne prvorazredni skandal, nego… To je kao da predsjedniku Izraela zabranite posjetu Aušvicu – rekla je Brnabićeva.

Izvor: Tanjug/B92