epa07927135 The director of the Simon Wiesenthal Centre in Jerusalem, Efraim Zuroff, at the Higher Regional Court of Hamburg, Germany, 17 October 2019. 93-year-old Bruno D. is accused of having served as a guardsman at the concentration camp Stutthof near Danzig in 1944 and 1945, abetting murder of more than 5,000 inmates of the camp. EPA-EFE/FOCKE STRANGMANN

Centar “Simon Vizental” pozvao je hrvatsku vladu da poništi odluku kojom je predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću zabranjeno da posjeti koncentracioni logor Jasenovac.

U pismu, koje je direktor za istočnoevropske poslove centra “Simon Vizental”, istoričar Holokausta Efraim Zurof, uputio hrvatskoj ambasadorki u Izraelu Veseli Mrđen Korać, ukazuje se na potencijalne negativne posljedice takve odluke i upozorava da tako “surova i neshvatljiva mjera” može samo da pogorša tenzije između Beograda i Zagreba, navodi se u saopštenju ovog Centra.

Zurof je u pismu naveo kako pretpostavlja da je hrvatska vlada potpuno svjesna činjenice da su najveći broj žrtava u Jasenovcu činili Srbi.

– Zabraniti predsjedniku Srbije da oda poštu žrtvama je surova, neshvatljiva mjera koja samo može da pogorša tenzije između Srbije i Hrvatske – navodi se u pismu Zurofa.

Izvor: Srpskainfo