Savjetnik srpskog člana Predsjedništva BiH Radovan Kovačević izjavio je da srpska politika uvijek treba da bude odmjerena, ali odvažna, te naglasio da u Donjoj Gradini mora biti izgrađen memorijalni centar, jer je očigledno da Srbi neće moći da odaju poštu svojim stradalima tamo gdje nemaju izvršnu vlast.

– Ono na čemu moramo da insistiramo jeste inicijativa koju su pokrenuli predsjednici Milorad Dodik i Aleksandar Vučić da na ozbiljan način napravimo memorijalni centar u Donjoj Gradini i da naš kompletan odnos prema tome bude zaokružen u tom centru, jer je očigledno da Srbi neće moći da žale i odaju poštu svojim stradalima gdje god nemaju izvršnu vlast, na teritoriji gdje je počinjen zločin – rekao je Kovačević.

On je za TV Prva rekao da je rukovodstvo Republike Srpske bilo šokirano zbog hrvatske odluke o zabrani posjete Јasenovcu predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i da nisu mogli da vjeruju da je tako nešto moguće u 21. vijeku, ali da, s druge strane, u Srpskoj ipak nisu iznenađeni jer je odnos prema Srbima jednostavno takav i to ne samo u Hrvatskoj.

– Nas u BiH gotovo da nema kome članovi porodice nisu stradali u Јasenovcu, ili u Staroj Gradišci, Јadovnom ili u Prebilovcima. I članovi moje porodice su stradali u logoru Stara Gradiška. Veliki broj članova porodice Dodik je isto tako umoren u Јasenovcu i ukopan u Donjoj Gradini – podsjetio je Kovačević.

Istakao je da se samo može zamisliti kakav bi skandal bio kada bi Republika Srpska zabranila bilo kom zvaničniku iz Sarajeva da posjeti Srebrenicu i oda počast stradalima u Srebrenici.

– To je vjerovatno nešto na šta bi reagovao cijeli svijet. Ponovo bi nas nazivali i agresorima i zločincima, dok je potpuno normalno da predsjedniku Srbije bude zabranjeno da posjeti Јasenovac i oda poštu srpskim žrtvama – ukazao je Kovačević.

Ocijenio je da nikada nije čuo ništa licemjernije od sramne izjave ministra inostranih poslova Hrvatske Gordana Grlića Radmana, koji je rekao da namjera predsjednika Srbije Aleksandra Vučića da posjeti Јasenovac nije iskrena i nije da oda poštu žrtvama, već da je koristi u političke svrhe.

Upravo je izjava Grlića Radmana data isključivo u političke svrhe, konstatovao je Kovačević.

– Ali da ne bude sve tako crno – veliki hrvatski književnik Miljenko Јergović juče je napisao da nijedan hrvatski predsjednik, misleći na hrvatsku vlast, nikada i ni u kakvim okolnostima ne smije dozvoliti da predsjednik Srbije nema mogućnost da dođe u Јasenovac iz kojih god razloga želi da dođe i oda poštu srpskim i svima ostalim stradalnicima – rekao je Kovačević.

Ističući Јergovićevu poruku kao pozitivnu, Kovačević je naglasio da srpske mjere, ako ih bude bilo, nikada ne bi trebale da budu usmjerene protiv ljudi, građana Hrvatske, jer to nije u duhu srpskog naroda.

– Naša politika uvijek mora biti odmjerena, ali odvažna – poručio je Kovačević.

U vezi sa hajkom koja se u Sarajevu vodi protiv njega zbog negiranja navodnog genocida u Srebrenici, Kovačević je podsjetio da je više puta rekao da iskreno žali za svim žrtvama ratnog zločina u Srebrenici, ali da je ta politička kvalifikacija neprihvatljiva.

– Za nas je neprihvatljiva ta politička kvalifikacija i to je nešto što sam spreman da ponovim svaki put – poručio je Kovačević.

Navodeći da je protiv njega podneseno nekoliko prijava, te da je tužilaštvo nedavno odgovorilo jednom od prijavilaca da neće voditi istragu jer smatra da nije bilo namjere vrijeđanja ili izazivanja nasilja, Kovačević je ukazao da se uprkos tome u Sarajevu vodi hajka protiv njega.

Kovačević je rekao da su tu i reagovanja Memorijalnog centra Potočari, Udruženja majki Srebrenice, koji pišu pisma Kristijanu Šmitu, koji se lažno predstavlja kao visoki predstavnik, tražeći od njega reagovanja, a u medijima pišu da /Kovačević/ zaslužuje barem šest mjeseci zatvora.

To sve, ističe Kovačević, pokazuje u kakvoj zemlji žive Srbi u BiH, u kakvom okruženju, te da sve što kažu nailazi na osudu, dok drugi protiv njih mogu reći šta god žele.

– Niko ne želi da oda poštu srpskim žrtvama, da pokaže bilo kakvo razumijevanje za srpske žrtve i to je u redu, a mi, kada pokažemo razumijevanje za srpske žrtve, evo i predsjednik Dodik i predsjednik Vučić su bili u Memorijalnom centru Potočari, to ne nailazi na razumijevanje, naprotiv, predsjednika Vučića su pokušali i da ubiju – rekao je Kovačević.

Autor: SRNA/RTRS