U Islamskom kulturnom centru u Kozarcu upriličena je svečana podjela ugovora o stipendiranju za 31 učenika i studenta u organizaciji Humanitarnog fonda Atlanta iz SAD-a.

Humanitarni fond Atlanta trenutno stipendira 182 učenika i studenta širom Bosne i Hercegovine. Iznos prosječne godišnje stipendije je 1300 KM.
O osnivanju fonda, projektima u Prijedoru i u Bosni i Hercegovini, te o stipendiranju učenika i studenata govorio je predsjednik HF Atlanta, Fadil Cvrk.
“Fond djeluje 12 godina i trenutno stipendiramo 182 djece širom Bosne i Hercegovine. Ove godine njih devet završava svoje studiranje, a zahvaljujući našoj podršci uspjeli su ostvariti svoje ciljeve. Fond trenutno broji 657 porodica u članstvu iz 23 države Sjeverne Amerike i sa tom članarinom i donacijama, postiže sve navedene rezultate. Ove godine ćemo podijeliti oko 220.000 KM samo za stripendije. U narednom periodu imamo u planu da podijelimo 600.000 KM za pomoć porodicama u Bosni i Hercegovini kroz razne projekte. U Prijedoru smo u zadnjih mjesec dana pomogli 51 porodicu i javnu kuhinju “Optimisti”a u narednom periodu realizovat ćemo još nekoliko projekata. Već u toku sljedeće sedmice u saradnji sa organizacijom “Most Bro” iz Danske za četiri osnovne škole u Prijedoru obezbijedit ćemo školski inventar, namještaj i nekoliko “pametnih tabli”, rekao je Cvrk.

Svečanosti je prisustvovao i predsjednik Skupštine grada, Mirsad Duratović koji je rekao da je već par mjeseci u kontaktu sa predstavnicima Fonda u BiH i da su već imali razgovore u Gradskoj upravi te pozdravio rad Fonda.

“Ulaganje u obrazovanje je jedina investicija za koju možemo garantovati da će se isplatiti i imati povrat ulaganja u najbitnijem resursu koji zajednica može imati a to su obrazovani mladi ljudi. To su prepoznali članovi Fonda ali i sam Grad Prijedor koji je za stipendiranje planirao budžetom za 2022.godinu iznos od 800.000 KM. Osim što će se kroz ove stipendije Fond poboljšati životnog standarda i uslovi školovanja učenika i studenata, iste će imati i pozitivan efekat na samu lokalnu zajednicu. Ovakvi projekti koje provodi Fond su značajani za razvoju i očuvanju dugoročnog odnosa sa našom dijasporom i zbog toga se i Grad Prijedor uključuje u ove projekte.”

Na kraju obraćanja predsjednik Duratović je zatražio od stipendista da ovu pomoć opravdaju svojim ocjenama i znanjem te da ne zaborave pomoć koju su dobili i kada postanu odrasli ljudi i sami postanu dio ovakvih projekta i pomognu učenike i studente koji će dolaziti iza njih a kojima će trebati pomoć u toku školovanja.

Izvor: prijedorgrad