Direktor Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva Republike Srpske Bojan Đenić rekao je da je, osim besplatnih udžbenika koje će Vlada Republike Srpske nabaviti učenicima, Zavod ove godine omogućio i kupovinu udžbenika na rate.

Đenić je u intervjuu Srni rekao da je Vlada besplatne udžbenike obezbijedila svim učenicima prvog, drugog, trećeg i četvrtog razreda osnovne škole, učenicima pobjednicima republičkih takmičenja, kao i trećem i svakom narednom djetetu iz višečlanih porodica, ali i za odlične učenike tih porodica.

On je naveo da će ove godine i određen broj lokalnih zajednica obezbijediti udžbenike za đake od petog do devetog razreda ili određene kategorije učenika sa područja lokalne zajednice.

Direktor Zavoda je rekao da se u svim knjižarama Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva Republike Srpske do 10. avgusta mogu zaključiti ugovori o kupovini udžbenika i školskog pribora na četiri rate.

– To su pogodnosti koje nudimo kako bismo olakšali spremanje učenika za školu, jer smo svjesni izdataka koje roditelji izdvajaju za spremanje školaraca u septembru – od kupovine udžbenika do kupovine odjeće i obuće – dodao je Đenić.

Đenić je naveo da je, zbog povećanja cijena repromaterijala i nestabilnog tržišta za nabavku papira za štampu, bilo neminovno povećanje cijena udžbenika za osnovnu školu u odnosu na prethodnu godinu.

Cijene kompleta udžbenika od 6. do 9. razreda bez drugog stranog jezika i udžbenika koji se koriste u više razreda, iznose za šesti razred 206 KM, za sedmi 189 KM, osmi 219 KM i deveti 204 KM. Cijena kompleta za peti razred iznosi 143 KM.

NOVE PROGRAME PRATE NOVI UDŽBENICI

Đenić je rekao da je za septembar odobreno 15 novih udžbenika za osnovnu školu i isto toliko za srednje škole.

On je istakao da je 12 novih udžbenika za srednje stručne škole prvi put objavljeno u Republici Srpskoj, te da je primjetno povećanje interesovanja autora za pisanje udžbenika za srednje škole.

– Pored toga, uradili smo i adaptaciju pet udžbenika za osnovnu školu. Ono što je najvažnije je to da su udžbenici usklađeni sa nastavnim planom i programom i da se trudimo da djeca u Republici Srpskoj imaju moderne udžbenike oslobođene nepotrebnih sadržaja. Razvoj udžbenika i udžbeničke politike je kontinuiran proces – naglasio je Đenić.

On je naveo da su izmjene programa dovele i do redukcije broja udžbenika, tako da u trećem, četvrtom i petom razredu đaci imaju po jedan udžbenik manje.

– S druge strane, u drugom razredu, nakon uvođenja novog nastavnog predmeta Digitalni svijet, dobili smo novi udžbenik za taj predmet – rekao je Đenić.

On je istakao da aktivnosti Zavoda u potpunosti prate aktivnosti Ministarstva prosvjete i kulture i Republičkog pedagoškog zavoda.

– Naš zajednički rad dovodi do određenih promjena kada je udžbenička politika u pitanju i uopšte objavljivanje udžbenika. Čitavu godinu mi se pripremamo i aktivno radimo na pripremi udžbenika – rekao je Đenić.

Direktor Zavoda naveo je da je do sada izvršena digitalizacija sadržaja za 19 udžbenika, te da je riječ o udžbenicima prve trijade, istorije i geografije.

– U toku je digitalizacija sadržaja za septembar i to novih sedam udžbenika, tako da će broj udžbenika kod kojih je izvršena digitalizacija sadržaja u septembru biti 26 – pojasnio je Đenić i dodao da će u narednom periodu biti intenzivirana obuka i edukacija nastavnika za upotrebu i korištenje digitalnih sadržaja.

KONSTANTAN RAD NA PODIZANjU KVALITETA PREDŠKOLSKOG OBRAZOVANjA

Đenić je rekao da je u proteklom periodu mnogo urađeno u oblasti predškolskog vaspitanja i obrazovanja, kao i da Zavod konstantno radi na davanju doprinosa podizanju kvaliteta tog segmenta.

– Brojni su projekti koje realizujemo. Zavod je u proteklom periodu napravio veliki iskorak objavljivanjem radnih listova i didaktičkog materijala za rad sa djecom predškolskog uzrasta. Nesebičnu pomoć nam tu pružaju i Ministarstvo i Republički pedagoški zavod i vaspitači u predškolskim ustanovama. S ponosom možemo predstaviti svoje didaktičke igre, materijale i radne listove – naveo je Đenić.

“ZLATNA SOVA” I “SOVICA”

Đenić je najavio da će dodjela tradicionalnih književnih nagrada “Zlatna sova” i “Sovica” biti upriličena povodom Dana Zavoda u Istočnom Sarajevu.

– Mi ćemo nastaviti sa svojim aktivnostima na polju doprinosa razvoju kulture Republike Srpske. Nastavljamo aktivno predstavljanje na sajmovima knjiga koji će biti upriličeni od septembra, nastavljamo sa organizovanjem konkursa za najbolji neobjavljeni roman i najbolju neobjavljenu knjigu za djecu – rekao je Đenić.

TRIDESET GODINA IZAZOVNOG, ALI USPЈEŠNOG RADA

Zavod za udžbenike i nastavna sredstva Republike Srpske obilježiće u septembru 30 godina od osnivanja, a povodom toga će u opštini Istočno Novo Sarajevo biti otvoren još jedan maloprodajni objekat.

– U opštini koja ima potencijal i gdje konstantno raste broj djece, otvorićemo novi maloprodajni objekat, odnosno svoju 21. knjižaru. Mislim da je to najbolji način da pokažemo u kom pravcu želimo da se Zavod kreće i razvija u narednih 30 godina – poručio je Đenić.

Autor: SRNA/RTRS