Savjetnik srpskog člana Predsjedništva BiH Radovan Kovačević rekao je da je nakon odluke Tužilaštva BiH da neće voditi istragu protiv njega zbog “negiranja genocida” uslijedila ozbiljna hajka protiv njega u sarajevskim medijima i vrši se ozbiljan pritisak na Tužilaštvo.

Kovačević je rekao da je uložena žalba na takvu odluku Tužilaštva, da traže da Tužilaštvo pokrene proces protiv njega i da ga osude na barem šest mjeseci.

On je rekao da postoji istraga protiv velikog broja ljudi, među kojima je on, koji su prijavljeni, ali je poručio da političke kvalifikacije ne mogu biti prihvaćene i da se srpski narod ne može ućutkati da govori istinu.

Kovačević je podsjetio da ga je prijavilo nekoliko ljudi i organizacija, a da je nedavno Tužilaštvo BiH objavilo da neće voditi istragu protiv njega jer su utvrdili, što je i tačno, da nikog nije imao namjeru da uvrijedi, niti je raspirivao mržnju ili pozivao da ponovi i počini bilo kakav zločin.

Kovačević je za TV Tanjug rekao da su se obraćali i Kristijanu Šmitu, koji se lažno predstavlja kao visoki predstavnik, i da vjerovatno očekuju da ga i on osudi.

– Sve to pokazuje u kakvim okolnostima Srbi žive u BiH, ali u čitavom okruženju, ako se stavi u kontekst i ovaj događaj oko posjete predsjednika Srbije Aleksandra Vučića Jasenovcu – rekao je Kovačević.

Kovačević je naveo da uvažava i iskreno žali sve žrtve ratnog zločina u Srebrenici.

– Ali, ne možemo da prihvatimo jednu takvu političku kvalifikaciju i to je nešto od čega mi nećemo odstupiti – rekao je Kovačević.

On je podsjetio na nedavnu izjavu Vučića da nikada nije dovoljno, ma koliko srpski državnici iskazali pijetet prema žrtavama Srebrenice, nego da jedino žele da čuju tu kvalifikaciju kako bi se na osnovu toga izvršio dodatni pritisak na Republiku Srpsku i da se Srpska, na kraju, kao nekakva “genocidna tvorevina” ukine.

– Ne. Republika Srpska se nikada neće ukinuti. Srpski narod ni u Srbiji, ni u BiH, Republici Srpskoj ili na bilo kojem drugom mjestu neće se ućutkati. Mi ćemo govoriti i dalje ono što je istina i što su naši stavovi, uvažavajući sve i poštujući sve. Od toga ne planiramo da odustanemo. Nastavljamo da se borimo za slobodu našeg naroda, za istinu. A mi iz Republike Srpske nastavljamo da se borimo za slobodu naše države Republike Srpske – rekao je Kovačević.

On je napomenuo da je i bivši predsjednik Srbije Boris Tadić bio u Srebrenici, kao i Vučić, koga su zamalo ubili, kao i tadašnji predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.

Kovačević je podsjetio da je Skupština Republike Srpske odmah po donošenju antidejtonske i antiustavne odluke posljednjeg visokog predstavnika za BiH Valentina Incka o kažnjavanju negiranja genocida, izglasala da to ne važi u Srpskoj i da se neće primjenjivati.

On je dodao da je Ustavni sud BiH, u kojem tri stranca i dva Bošnjaka preglasavaju Srbe i Hrvate, umjesto da ponište Inckovu odluku, poništilo zakon Narodne skupštine Republike Srpske.

Kovačević je istakao da se Republika Srpska na to odluku Ustavnog suda neće obazirati i da nju jedino obavezuje Ustav BiH, u kojem nema ni Incka, ni visokog predstavnika, niti pravo bilo kojeg neizabranog stranca da donosi odluke umjesto izabranih demokratskih predstavnika, a pogotovo ne da nameće nekakve zakone

utor: SRNA/Srpskainfo