Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je, govoreći o zabrani Hrvatske da posjeti Јasenovac, da su u nedjelju ujutro hrvatski mediji krenuli u napad, iako namjera srpske strane nije bila da sa tom informacijom izlazi u javnost, već da se u, kako je rekao, tišini preda nota hrvatskoj ambasadi.

– Informaciju o mom neodlasku prvo je objavio Јutarnji list. Mi smo htjeli u tišini da predamo notu. Krenuli su zato u napad sumanutim argumentima; Vučić će da dođe da položi cvijeće i položi svijeće. Oni su rekli da želim da banem i dođem u tajnu posjetu – rekao je Vučić i pokazao naslovne strane novina koje su pisale o zabrani njegove posjete.

Predsjednik Srbije je, povodom optužbi da je htio posjetom da provocira prije godišnjice “Oluje” pojasnio da se još 2. septembra 2021. obratio premijeru Hrvatske Andreju Plenkoviću da posjeti Јasenovac i dobio odgovor da posjetu odloži.

Zatim je 1. marta ponovio zahtjev da posjeti Јasenovac 5. marta.

– Nakon dva dana dobili smo odgovor da posjeta nije dobrodošla. Odložili smo posjetu, niko nije saznao, to je bio početak kampanje za izbore i nismo htjeli da idemo da neko misli da pravimo kampanju – istakao je Vučić.

Napomenuo je da se onda po treći put obratio potpredsjedniku Vlade Hrvatske Miloradu Pupovcu i rekao “da ćemo poći i doći u Јasenovac, i da će poći jedna kamera, a obavijestiće javnost kada se događaj završi”.

– Sramota je da nijedan srpski predsjednik nikada nije bio u Јasenovcu – naglasio je Vučić.

“Naš grijeh se svodi na to što sam želio da uđem u zemlju EU i položim cvijet”

Vučić je poručio da se “naš grijeh svodi na to da sam želio da uđem u zemlju EU i položim cvijet.

On je rekao da da ne želi da ide u Hrvatsku na more, jer je, kako kaže, najmanje zainteresovan za more.

– Јa neću na more, ja hoću u Јasenovac. Mene zanima Јasenovac – rekao je Vučić.

Naveo je da Boris Tadić nije bio u Јasenovcu, on je bio u Gradini.

– Sudbina Јasenovca je jeziva u svakom smislu. Ne samo zbog monstruoznosti, taj logor nikada nije oslobođen. Mnogo se čudnih stvari dešavalo u Јasenovcu. More i Јasenovac je neukusno da se miješaju, meni nije stalo do mora, stalo mi je samo do Јasenovca – rekao je Vučić.

“Nikada nije bilo vrijeme za odlazak u Јasenovac”

Vučić je rekao da što se Srbije tiče “mi hoćemo da imamo civilizovanu komunikaciju sa Hrvatskom”.

– Nemam problem sa tim što me nečiji mediji ne podnose. Da biste znali kako da se ponašate u budućnosti, morate da znate i šta se desilo u prošlosti. Biće promjene i u obrazovnom sistemu – istakao je Vučić.

Vučić je rekao da kad god je išao u BiH uvijek je obavijestio sve o njegovom dolasku. Ističe da je tako i sada.

– Pokušali smo sve dogovorom, ali nikada nije bilo vijeme za odlazak u Јasenovac i nikada neće doći vrijeme – izjavio je Vučić.

Podsjetimo, predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću hrvatske vlasti zabranile su privatnu posetu Јasenovcu, a zabranjeno mu je i da položi cvijeće jasenovačkim žrtvama.

Autor: Agencije/RTRS