ПРИЈЕДОР, 19. ЈУЛА /СРНА/ - Дан сјећања на убијену и уморену дјецу од усташа у Независној Држави Хрватској /НДХ/, који је установила Влада Репубике Српске, један је од најтужнијих датума јер су тада убијана дјеца до 14 година, изјавио је данас министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Душко Милуновић.

Dan sjećanja na ubijenu i umorenu djecu od ustaša u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj /NDH/, koji je ustanovila Vlada Repubike Srpske, jedan je od najtužnijih datuma jer su tada ubijana djeca do 14 godina, izjavio je danas ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Duško Milunović.

“Ovo je posebno teško jer su to bila djeca do 14 godina starosti”, rekao je novinarima Milunović kod spomen-kosturnice u Gornjem Jelovcu kod Prijedora, u zaseoku Macure gdje je danas obilježen Dan sjećanja na ubijenu i umorenu djecu od ustaša u NDH.

On je dodao da je opredjeljenje da se organizuje obilježavanje ovog datuma zbog toga što je u ovoj spomen-kosturnici ubijeno i sahranjeno i 75 djece do 14 godina.

“Sigurno je da na Kozari postoje brojna mjesta gdje je ubijeno i više djece, ali njima se ne zna trag, nikada nisu pomenuti onako kako je to naša pravoslavna vjera zahtijevala”, rekao je Milunović.

Milunović je naveo da takvih obilježavanja u istoriji ima mnogo, pogotovo u Drugom svjetskom ratu gdje je ustanovljen i Dan sjećanja na ubijene u Gradini iz logora Jasenovac, u kojem je ubijeno 700.000 ljudi, a tu su i mnoga druga stratišta od Garavica, Šušnjara, Starog Broda, hercegovačkih jama.

On je dodao da su tadašnje komisije ustanovile da je u NDH ubijeno 74.642 djece i to je upisano u zvaničnu statistiku.

“Brojna su djeca za koju se ne zna gdje su završila, gdje im je trag, jer su nestali po jamama, gudurama planina, po kršu Banije, Korduna, Hercegovine, po Kozari i na brojnim drugim mjestima gdje su živjeli Srbi”, istakao je Milunović.

On je naglasio da se na Kozari desila posebna golgota i da je 12. jula Ante Pavelić ukazom odredio da se naprave logori za djecu u NDH, kao jedinoj državi u istoriji koja je imala logore za djecu.

“Jedini svijetli primjer u toj našoj tragediji je Dijana Budisavljević koja je prema određenim podacima spasila oko 12.000 djece najvećim dijelom sa Kozare, izvukla ih iz logora raznih tajnim kanalima i tako ih spasila od sigurne smrti”, rekao je Milunović.

On je dodao da se to ne smije zaboraviti jer je na ovim prostorima Drugi svjetski rat najveća tragedija srpskog naroda.

“Nikada nije izbrojan i tačno preciziran broj Srba iz tog razloga što je prošli sistem forsirao bratstvo i jedinstvo i on je žrtvu i zločinca gotovo izjednačio tako se broj Srba ne zna. Sigurno je da su od 1.800.000 žrtava iz Drugog svjetskog rata najveći broj bili Srbi kako vojnici, a još više kao civili koji su bez ispaljenog metka ubijeni širom NDH”, zaključio je Milunović.

U Gornjem Jelovcu danas je služen parastos kod masovne grobnice, gdje je sahranjeno 312 ubijenih iz Jelovca i okolnih sela, među kojima 75 djece mlađe od 14 godina.

Parastosu su prisustvovali, pored Milunovića, delegacija Narodne skupštine, izaslanik srpskog člana Predsjedništva BiH Radovan Kovačević, šef Kluba SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Snježana Novaković Bursać, delegacija Konzulata Srbije u Banjaluci.

Prisutni su bili i direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Milorad Kojić, kao i predsjednik Saveza logoraša Republike Srpske Anđelko Nosović, delegacija grada Prijedora i drugih opština iz Potkozarja, kao i predstavnici Trećeg pješadijskog /Republika Srpska/ puka, SUBNOR-a Republike Srpske.

Autor: SRNA/ATV