Приједор - обиљежавање Дана сјећања на убијену и уморену дјецу од усташа у НДХ

U zaseoku Macure u Gornjem Јelovcu kod Prijedora danas će biti obilježen Dan sjećanja na ubijenu djecu od ustaša u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj, saopštio je savjetnik ministra za boračko-invalidsku zaštitu Republike Srpske Milan Torbica.

Parastos će biti služen za 312 Srba koje su ustaše ubile u julu 1942. godine, a među kojima je bilo 75 djece.

Govoreći o značaju obilježavanja ovog istorijskog događaja, Torbica je napomenuo da je NDH bila jedina država u cijelom svijetu koja je organizovala koncentracione logore za djecu u Јasenovcu, Јastrebarskom i Sisku, te da je samo na stratištima logora Јasenovac umoreno 19.432 djece.

– Srpska djeca u logorima su ubijana na najstrašnije moguće načine, a umirala su od bolesti, gladi i žeđi – istakao je Torbica.

On je podsjetio da je Zagrepčanka Diana Budisavljević svojim humanitarnim radom spasila oko 12.000 srpske djece iz logora NDH.

Pozivajući se na podatke Zavoda za statistiku iz 1964. godine, Torbica je rekao da je u NDH ubijeno i umoreno 74.642 djece do 14 godina, ističući da je samo u toku ofanzive na Kozari od 68.600 zarobljenih boraca i civila u koncentracione logore odvedeno oko 10.000 ljudi, te oko 23.585 djece.

Program obilježavanja počeće u 17.00 časova služenjem parastosa za ubijenu i umorenu djecu u NDH.

U 17.10 časova predviđeno polaganje vijenaca i cvijeća, a u 17.20 obraćanje zvaničnika.

Autor: SRNA/RTRS

Foto arhiva