U posjeti gradu Prijedoru danas je boravila grupa austrijskih privrednika i potencijalnih investitora koji su na razgovore sa čelnicima grada došli sa šefom Predstavništva Republike Srpske u Beču Mladenom Filipovićem.

Ovaj sastanak je, kako je naglasio vršilac dužnosti direktora Investiciono razvojne banke /IRB/ Dražen Vrhovac, koji je, takođe, prisustvovao, rezultat posjete delegacije IRB-a Republike Sprske u junu Austriji.

Naime, tada su predstavnici IRB-a Republike Srpske austrijskim investitorima predstavili investicione mogućnosti i kapitalne projekte Republike Srpske, naših opština i gradova, kao i aktivnosti koje IRB sprovodi na snažnoj promociji potencijala Republike Srpske, čiji su ciljevi veći priliv direktnih stranih ulaganja, nova zapošljavanja i jačanje privrednog ambijenta.
Gostima je uručena brošura ” Investicioni profil” koja sadrži sve potrebne podatke iz svih gradova i opština Republike Srpske. U prosjeku jedan investicioni profil opštine ili grada sadrži 50 stranica, a ukupna baza podataka kojom raspolaže IRB je preko 5000 stranica i to je investicioni profil Republike Srpske sa svim projektima koje Republika Srpska planira u budućnosti da radi, sa poreskom politikom , podsticajima i sve ono što bi moglo da interesuje potencijalne investitore.

Delegacija austrijskih privrednika imala je prilike da razgovara sa gradonačelnikom Prijedora Slobodanom Javorom i predstavnicima Gradske uprave o mogućnostima ulaganja i investiranja u grad Prijedor.
Gradska uprava je predstavila svoje potencijale uz naglasak da je Prijedor proglašen za jednu od pet najboljih mikrodestinacija za ulaganje i da je među prvim lokalnim zajednicama u Republici Srpskoj dobila BFC sertifikat povoljnog poslovnog okruženja.
Domaćini su goste upoznali i sa podatkom da Prijedor čini povoljnom destinacijom za ulaganje i povoljan geografski položaj, blizina Evropske unije.Ovom prilikom je naglašen kao veoma značajan i kadrovski potencijal i ljudski resursi.
Gosti su informisani i o uspostavljanju industrijskih zona u kojima uspješno posluje osam privrednih subjekata kao i da na području grada već posluju investitori iz Austrije, NJemačke i Italije.

Ono što je prvi i svakako važan korak pri dolasku svakog investitora u Prijedor su usluge koje im može pružiti Agencija za ekonomski razvoj grada -PREDA, a da su značajni podsticaji i olakšice koje se investitorima nude.
Ko god da odluči investirati u Prijedor u Gradu će imati dobrog partnera, istaknuto je na kraju sastanka.

Izvor: prijedorgrad