Nakon što je delegacija Investiciono-razvojne banke Srpske na čelu sa v. d. direktora Draženom Vrhovcem u prvoj polovini juna boravila u Beču, gdje se uz bezrezervno posredovanje šefa Predstavništva RS Mladena Filipovića sastala sa predstavnicima Privredne komore Beča, naše poslovne dijaspore i sa 40-ak austrijskih privrednika, uslijedili su i pozitivni rezultati.

aime, tada su predstavnici IRB RS predstavili austrijskim investitorima investicione mogućnosti i kapitalne projekte Srpske, naših opština i gradova, kao i aktivnosti koje IRB sprovodi na snažnoj promociji potencijala Srpske, a čiji cilj je veći priliv direktnih stranih ulaganja čime bi se ojačao privredni ambijent, a samim tim povećao i broj zaposlenih.

– U dvodnevnu posjetu RS juče je stigla prva grupa potencijalnih investitora iz Austrije koju čine gdin Džosef Fuhšuber, vlasnik i direktor preduzeća za investicije, izgradnju, prodaju i iznajmljivanje nekretnina u Austriji, Evropi i svijetu, zatim gdin dr Karl Vagner, predsjednik uprave firme “Prokon”, poslovni menadžment savjetnik u industriji, bankarstvu i osiguranju, profesor na Tehničkom i Ekonomskom univerzitetu u Beču i gdin Arno Aleksandar Sardelik, finansijski savjetnik u privatnom bankarstvu Švajcarske i Austrije. Gosti su zajedno sa šefom Predstavništva Republike Srpske u Beču Madenom Filipovićem boravili u Gradu Prijedoru gdje su se sastali sa v. d direktora IRB RS Draženom Vrhovcem i predstavnicima gradske uprave na čelu sa gradonačelnikom Prijedora Slobodanom Javorom – saopšteno je iz IRB RS.

Prema riječima v. d. direktora Dražena Vrhovca, ova posjeta i interesovanje za Srpsku je rezultat posjete IRB RS Austriji krajem juna.

Prilikom sastanka, gosti su iskazali veliko interesovanje za ulaganje u RS jer su, između ostalog, imali priliku da dobiju brošuru “Investicioni profil“ gdje jedan investicioni profil opštine u prosjeku sadrži 50 stranica sa svim neophodnim detaljima, prilikom čega su primijetili da je ovo prvi put da su na uvid dobili tako detaljan i sveobuhvatan materijal. Ukupna baza podataka IRB RS broji preko 5.000 stranica gdje se nalazi kompletan investicioni profil cijele Srpske sa svim onim što bi moglo da interesuje potencijalne investitore.

FOTO: IRB RS
FOTO: IRB RS

Ovom prilikom, Gradska uprava Prijedora je predstavila svoje potencijale uz naglasak da je Prijedor proglašen za jednu od pet najboljih mikrodestinacija za ulaganje i da je među prvim lokalnim zajednicama u Republici Srpskoj dobila BFC sertifikat povoljnog poslovnog okruženja. Gosti iz Austrije danas borave u Banjaluci gdje će nastaviti sa upoznavanjem mogućnosti za investiranje u RS.

S ciljem predstavljanja, upoznavanja i privlačenja stranih investitora predstavnici IRB RS na čelu sa v. d. direktora Draženom Vrhovcem  boraviće početkom avgusta u Rusiji i tom prilikom održaće sastanke sa predstavnicima Privredne komore Moskve, Privredne komore Nižnjeg Novgoroda i ruskim privrednicima koji su zainteresovani za ulaganje u  Srpskoj, a za kraj avgusta dogovoren je sastanak sa predstavnicima grčke firme “Aktor” sa rukovodstvom IRB RS. Aktivnosti IRB RS po istom pitanju nastavljaju se i u septembru aktivnim učešćem na Međunarodnom sajmu u Solunu gdje je planirano predstavljanje investicionih mogućnosti, potencijala i kapitalnih projekata Srpske i njenih lokalnih zajednica.

Izvor: Srpskainfo/prijedor24h