Bošnjački i hrvatski član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović i Željko Komšić odbili su na današnjoj sjednici inicijativu za izgradnju gasovoda iz Srbije prema Banjaluci, kao i raspravu i uvrštavanje u dnevni red inicijativu vezanu za aerodrom Trebinje.

Sjednica Predsjedništva BH (foto: predsjednistvobih.ba) -

Sjednica Predsjedništva BH (foto: predsjednistvobih.ba)

Srpski član Predsjedništva Milorad Dodik istakao je da se radi o opštoj opstrukciji koja vlada u BiH prema Republici Srpskoj.

– Mi već 10 godina čekamo tu vrstu priče oko izgradnje gasovoda. Mislim da je nerazumno i u sferi zaista patološkog pristupa da se onemogućava jedan ovakav projekat koji treba da obezbijedi redovno snabdijevanje gasom dijela BiH i Republike Srpske – istakao je Dodik nakon sjednice Predsjedništva BiH.

On je rekao da se sva galama i opstrukcije Šefika Džaferovića i Željka Komšića najbolje vide na današnjem primjeru – opstrukciji pomenutih projekata.

– Takvo ponašanje apsolutno destabilizuje BiH i dovodi do velikog nerazumijevanja i nefunkcionisanja – istakao je Dodik, upitavši kakvu budućnost Republika Srpska može da očekuje sa ovakvom politikom iz Sarajeva.

Dodik je istakao i da su druga dva člana Predsjedništva ponovo odbila da podrže inicijativu Otvoreni Balkan čime su privreda i stanovništvo Republike Srpske i BiH ostali uskraćeni za brojne ekonomske benefite.

Autor: RTRS