Epidemiološka situacija u Srpskoj sve je gora, što potvrđuje kako značajno povećanje broja novozaraženih, tako i pacijenata koji završavaju na bolničkom liječenju.

Zbog pogoršanja epidemiološke situacije, u pojedinim bolnicama ponovo su uveli obavezu nošenja maski za posjetioce.

– Juče sam otišao na pregled u UKC Srpske, gdje su me opomenuli da treba da stavim masku. Ova mjera je, zvanično, obavezna samo za zaposlene u bolnicama, ali sada moraju da je poštuju i pacijenti, odnosno svi oni koji ulaze u ovu ustanovu. Vjerovatno se u bolnicama već suočavaju s većim prilivom oboljelih, pa žele da spriječe dalje širenje zaraze – ističe Marko K. iz Banjaluke.

Za 24 časa, zaključno s jučerašnjim danom, korona je u Srpskoj potvrđena kod još 175 osoba u Srpskoj ili čak dvije trećine onih koji su testirani zbog sumnje na ovaj virus.

Prema podacima Instituta za javno zdravstvo, u ovom periodu testirano je 260 ljudi, a od posljedica kovida preminulo je još dvoje oboljelih.

Juče je u bolnicama u Srpskoj bilo 89 pacijenata, što je za 14 više nego dan ranije.

Od ukupnog broja hospitalizovanih, troje je na respiratoru, a 17 na ostalim vidovima respiratorne podrške.

Iz Instituta za javno zdravstvo RS nedavno su rekli da, za sada, neće izdavati preporuku nošenja zaštitnih maski, te da će eventualna takva odluka zavisiti od epidemiološke situacije.

– Nošenje maski i dalje je lični izbor. Važna je individualna odgovornost i svako sam procjenjuje rizike za svoje zdravlje, ali i rizike kojima može da doprinese u zajednici – poručili su iz ovog instituta.

Iz bijeljinske bolnice “Sveti vračevi” saopštili su da su na vrijeme počeli sa pripremama za novi talas, koji se, kako su naglasili, neminovno očekuje.

– Za sada nema potrebe za pokretanjem rada kovid bolnice u Bijeljini, a sporadični slučajevi mogu se hospitalizovati u izolacione sobe na bolničkim odjeljenjima, uz strogo poštovanje svih mjera prevencije – rekli su u ovoj zdravstvenoj ustanovi.

Izvor: Srpskainfo