U prvih šest mjeseci ove godine u Prijedoru je zabilježeno oko 7.500 slučajeva prekoračenja brzine, dok je pojedini stacionarni radari u jednom danu zabilježe i po 200 puta.

Iz Policijske uprave Prijedor su u okviru preventivne kampanje Ministarstva unutrašnjih poslova pod nazivom “101 život” apelovali na vozače da vode računa o ograničenoj brzini i da vožnju prilagode uslovima na putu .

Načelnik Sektora policije Policijske uprave Prijedor  Mario Milašin je podsjetio da na području koje operativno pokriva ova Policijska uprava prekoračenje brzine od 20. juna bilježi i 10 “crnih stubova”, odnosno stacionarnih radarskih sistema.  Oni su na četiri lokacije na području grada Prijedora, na dvije lokacije u opštinama Novi Grad i Kozarska Dubica i po jedan je na području Kostajnice i Oštre Luke. Milašin je naveo da stacionarni radari mjere brzinu od 5 do 320 kilometara na čas. U slučaju da je njeno ograničenje prekoračeno, prekršaji se automatski obrađuju u Policijskoj stanici za obradu prekršaja u Banjaluci. Svaki radar u toku 24 časa zabilježi od 50 do 200 prekoračenja brzine. Rekord je na magistarlnom putu Prijedor-Novi Grad, odnosno kod nadvožnjaka u naselju Raškovac, gdje radar dnevno zabilježi čak 200 prekoračenja brzine. U prvih pet dana rada, na ovom mjestu radar je zabilježio čak 840 prekoračenja brzine.

-Policijska stanica za obradu prekršaja dostavlja vlasnicima vozila obavjest i prekršajni nalog o učinjenom prekršaju, a ukoliko se prilikom obrade prekršaja utvrdi da se radi o neregistrovanom vozilu, vlasnici se sankcionišu i za navedeni prekršaj. Na području Policijske uprave Prijedor u toku prvih šest mjeseci 2022. godine ukupno je evidentirano oko 7.500 prekršaja prekoračenja brzine, do sada je sankcionisano oko 3.500 vozača, dok se za oko 30 odsto vozača izriče i zabrana upravljanja motornim vozilom-rekao je Milašin.

On je istakao da je neprilagođena brzina jedan od osnovnih uzroka saobraćajnih nezgoda. To je i razlog što pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova ovog i narednog mjeseca provode kapmanju pod nazivom “101 život”. Biće pojačane i kontrole vozača pod dejstvom alkohola i opojnih droga, ali i kontrola korišćenja mobilnih telefona tokom vožnje.

Izvor: kozarski