Bošnjačke političke stranke, kako su i najavljivale, održale su protest ispred OHR-a, kako bi spriječile navodno nametanje izmjena Izbornog zakona BiH i Ustava Federacije od strane Kristijana Šmita.

Novo okupljanje na istoj adresi najavljeno je i za sutra.

Očekivano, okupljanje u Sarajevu, a posebno poruke, koje su se čule, izazvale su brojne reakcije.

Bošnjaci ne odustaju od pritisaka na Šmita da odustane od, kako kažu, uplitanja u Ustav FBiH i Izborni zakon BiH. To smatraju miješanjem u unutrašnja pitanja BiH. Nije nedostajalo ni nacionalnog i političkog prozivanja policajaca koji su obezbjeđivali skup.

Novinar Zoran Krešić kaže da protesti predstavljaju eskalaciju bošnjačkog nacionalizma i da pokazaju jasno stanje na političkoj sceni u BiH.

– To zapravo govori da se tamo ne protestuje protiv Šmita, nego zapravo protiv Hrvata. Ta silna mržnja, netrpeljivost koja se mjesecima sije od bošnjačkih političkih stranaka i medija, urodila je, nažalost, plodom. Ovo što smo vidjeli ui Sarajevu je eskalacija kompletnog nacionalističkog ludila – kaže Krešić.

Za HDZ-ovog poslanika u Predstavničkom domu BiH Predraga Kožula protesti su pokazali licemjerje bošnjačkih političkih predstavnika i dvostruke aršine.

– Kada Šmit donosi odluke koje se tiču Republike Srpske poželjan je i dobar, kada donosi odluke koje se tiču FBiH, onda je to nešto drugo. Prosto je nemoguće shvatiti te dvostruke kriterijume koje ljudi imaju za bilo koju oblast – ističe Kožul.

U ranijim situacijama kada se djelovanje visokog predstavnika odnosilo na Republiku Srpsku, u Sarajevu nije protestovao niko. Čak je i opozicija iz Srpske bila nijema, bojkotujući sjednice Narodne skupštine u kojima se o tome pričalo, tvrdeći da su to predizborni trikovi. Ovaj “trik” nekima je izazvao reakciju.

– Potpuno je neprihvatljivo da bilo ko, pa u ovom slučaju i Šmit, mijenja zakon, makar i u jednom slovu. O ovom Izbornom zakonu BiH, koji su ranije dogovorili politički akteri i koji nije nametnut, trebaju i moraju da se dogovore svi, posebno stranke u Federaciji BiH – rekao je predsjednik SDS-a Mirko Šarović.

Buđenje Šarovića za dešavanja u Federaciji BiH, za srpskog člana Predsjedništva Milorada Dodika je zabrinjavajuće, jer je sve vrijeme ćutao dok su Šmit i Ustavni sud stavljali van snage odluke Narodne skupštine. Kaže, za nekoga ko želi da bude srpski član Predsjedništva zabrinjavajuće je njegovo neznanje, jer misli da je aktuelni Izborni zakon plod domaćeg konsenzusa.

– Mirko Šarović nijemo je posmatrao intervenciju međunarodne zajednice i Ustavnog suda kada su se odluke ticale Srpske. Sad se probudio ili su ga probudili partneri iz Sarajeva, da pozove OHR da ne interveniše u vezi s Izbornim zakonom, da pusti da se dogovore stranke u FBiH – ističe Dodik.

Dodik kaže da je BiH podijeljena i da ne postoji ništa što bi je ujedinilo, pa karikaturalno zvuče priče o podjelama koje bi nastupile nekom odlukom OHR-a.

Predsjedavajući Doma naroda BiH Nikola Špirić rekao je da sve dok se ne zatvori kancelarija OHR-a, nema ni institucionalnog jačanja.

– Kada su u pitanju protesti koje je političko Sarajevo organizovalo pred zgradom OHR-a, stiče se utisak da stvari polako sazrijevaju i u Sarajevu. Јedino u čemu bih se mogao složiti, da je lokacija za proteste dobro odabrana – naglašava Špirić.

Protesti ispred OHR-a najavljeni su i za sutra. Rasprava se sa ulice preselila u Parlament Federacije. Pozvali su i Šmita da im se obrati. On im je poručio da zbog okolnosti i drugih obaveza, danas za to nema vremena.

Autor: RTRS