БАЊАЛУКА, 13. ЈУЛА /СРНА/ - Носилац листе Уједињене Српске за Народну скупштину Републике Српске у Изборној јединици три на општим изборима биће предсједник странке Ненад Стевандић, а за Представнички дом парламента БиХ у Изборној јединици један Милан Петковић, саопштено је на страначкој конвенцији у Бањалуци.

Predsjednik Ujedinjene Srpske Nenad Stevandić ocijenio je za Srnu da je odluka Kristijana Šmita da nametne tehničke izmjene Izbornog zakona BiH dokaz da je BiH “banana država” i protektorat, te naglasio da je njemački diplomata “podvio rep” pred sarajevskom čaršijom.

Suštinski je riječ o kozmetičkim i izmjenama zakona koje neće garantovati nikakvu stabilnost ni formiranje buduće vlasti, ravnopravnost naroda i sve će se svesti na to da je Šmit podvio rep pod sarajevskom čaršijom, izjavio je Stevandić.

On je naglasio da je Šmit u svakom slučaju mnogo htio mnogo započeo i na kraju napravio situaciju koja je potpuno nemoguća.

– Mijenjanje Izvornog zakona tokom raspisanih izbora nije ozbiljan posao i kozmetičke izmjene i one koje su se svele na tehnička rješenja, obezvrijedile su konstitutivnost i legitimno predstavljanje naroda – rekao je Stevandić i dodao da se ovakvim izmjenama mogu samo obradovati bošnjački ekstremisti.

Kristijan Šmit nametnuo je danas tehničke izmjene Izbornog zakona BiH, s tim da je liderima partija iz FBiH ostavio vremena da dogovore i političke izmjene Izbornog zakona, a ukoliko se to ne desi, nije isključena mogućnost još jednog nametanja izbornih pravila u BiH.

Autor: SRNA/Srpskainfo