Ponekad želite seks koji prevazilazi fizičko – seks koji je pun snažnih emocija, istovremeno intenzivan i nežan, gotovo spiritualan. Ne samo dva tela koja se prepliću već i dve duše.

Seksualna romansa je iskustvo izražavanja osećanja ljubavi, strasti i brige kroz erotski dodir. Dakle, da biste imali romantičniji seks, poželećete da pronađete načine da svojim seksualnim postupcima saopštite šta osećate prema svom partneru.

Imajući to na umu, evo nekoliko načina da učinite seks romantičnijim, od stručnjaka za seksualnost:

1. Otkrijte šta vaš partner smatra romantičnim.

„Romantika je relativna kategorija“, rekla je Miša Batl, stručnjakinja za seksualne odnose. Ono što smatrate romantičnim može se razlikovati od onoga što vaš partner smatra romantičnim, što se može razlikovati od onoga što neka treća osoba smatra romantičnim, i tako dalje… Dakle, odvojite vreme da zapravo pitate svog partnera šta za njega znači seksualna romansa.

Ovaj razgovor sam po sebi može biti prilično seksi. Na intimnoj večeri, pitajte ih kako zamišljaju intimni, strastveni seks. Pitajte ih kako vole da ih dodirujete. Sigurno ćete uživati u razgovoru koji sledi, i svemu što se može dogoditi nakon toga. „Razgovaranje o seksu zapravo može značajno povećati kvalitet odnosa koji imate“, dodaje Batl.

Zatim ispunite sve želje koje je vaš partner podelio sa vama. Ne samo da ćete mu pružiti zadovoljstvo na način na koji on to voli, već će takođe znati da ste ga zaista slušali i da vam je stalo da se oseća dobro.

2. Upoznajte unutrašnji svet svog partnera.

Seksualna romansa počinje izvan spavaće sobe. Pošto je u romantičnom seksu sve u tome da pokažete kako se osećate kroz seksualnost, prvo morate zapravo da negujete vašu vezu.

Odvojite vreme da zaista upoznate svog partnera: njegove nade, snove, lične izazove, strahove i želje. Provedite kvalitetno vreme sa njim, upoznajući dobro njegovu dušu, od njegovih simpatičnih malih navika do njegovih najneverovatnijih kvaliteta koji izazivaju vaše strahopoštovanje. Kada zaista budete mogli da cenite koliko je vaš partner divan, moći ćete da mu prenesete iskreno obožavanje i u krevetu.

3. Stvorite romantično okruženje.

Jedan od najjednostavnijih načina da negujete seksualnu romansu je da fizički napravite savršenu scenu za vaše intimne aktivnosti, kaže sertifikovani seksualni terapeut Mišel Hercog. Ona preporučuje da odvojite vreme za stvaranje romantičnog, senzualnog okruženja tako što ćete voditi računa o svih pet čula.

„Uključite različite mirisa, seksi muziku i tome slično. Razmislite o osvetljenju i uverite se da je prostor čist i bez stvari kao što su dlake kućnih ljubimaca, odeća po celom podu ili prljava posteljina, kako biste poboljšali seksualni prostor i oslobodili ga smetnji.”

4. Gledajte jedno drugo u oči.

Kontakt očima može trenutno da učini seks intimnijim, kaže seksualna terapeutkinja dr Dženet Brito. „Gledanje u oči može da podstakne osećaj sigurnosti i usklađenosti. Ciljajte na seksualne položaje koji vam omogućavaju da budete okrenuti licima jedno ka drugom, a još je bolje ako možete biti dovoljno blizu da zaista gledate jedno drugome u oči tokom čitavog čina. Zaista pokušajte da sagledate dušu svog partnera i da je vidite u potpunosti.”

5. Ljubite partnera po čitavom telu, a ne samo u usta.

Celo telo im pređite usnama, posebno nežnija i ranjivija mesta. Poljubac u pozadinu šake, čelo, rame ili unutrašnju stranu butine može učiniti da srce zatreperi i strasti nabujaju.

6. Držite se za ruke.

Isto tako, ponekad čak i jednostavan čin držanja partnera za ruku tokom seksa može učiniti iskustvo još romantičnijim. Isprepletajte svoje prste sa njihovim dok gledate jedno drugome u oči i stopite se jedno sa drugim.

7. Probajte “yab yum”.

Yab yum, takođe poznat kao lotus poza u seksu, je klasičan tantrički seksualni položaj sa razlogom: neverovatno je intiman i uključuje stvaranje duboke duhovne veze između partnera. Jedan partner sedi uspravno na tlu ili na krevetu, a drugi mu sedi u krilu i obavija noge oko njega. Terapeutkinja za seks i odnose Prandara Prem preporučuje da pokušate da uskladite i disanje: dok jedan partner udiše, drugi izdiše, stvarajući “kružni tok” razmene energije između vas.

„Druga opcija je da udišete i izdišete zajedno istim tempom“, rekla je Prem. “Ovo podstiče vaša srca da kucaju istom brzinom, što vam omogućava da budete empatičniji jedno prema drugome i da znate šta druga osoba oseća.”

8. Budite romantični I tokom svakodnevnog života.

Generalno, ako aktivno negujete romantiku u svom svakodnevnom životu, videćete da se ta romansa lakše prenosi i u vaš seksualni život.

„Biti romantičan podrazumeva stvaranje osećaja strasti, iščekivanja i uzbuđenja u vezi“, rekla je klinička psiholškinja dr Karla Mari Menli i dodala: „Romantični partneri ne moraju da se uklapaju u određeni tip ličnosti; oni mogu biti introverti, ambiverti ili ekstroverti. Romantični partner, međutim, mora da bude pažljiv, promišljen, voljan, kreativan i mora voditi računa o tajnim (i ne tako tajnim) željama svog partnera.“

Pokušajte da aktivnije pokažete naklonost svom partneru tako što ćete se potruditi da mu obezbedite posebna iskustva, tako što ćete ga strastveno ljubiti u nasumičnim trenucima, pisati mu ljubavna pisma ili mu činiti druge romantične gestove.

9. Više se mazite.

Prema istraživanju dr Džona Gotmana i dr Džuli Gotman, psihologa i osnivača Instituta Gotman, maženje je u snažnoj korelaciji sa dobrim seksualnim životom. „Devedeset šest odsto onih koji se ne maze reklo je da imaju loš seksualni život“, rekao je Džon Gotman, pozivajući se na istraživanje koje su sproveli na oko 70.000 ljudi u 24 zemlje.

Zato se češće mazite u svakodnevnom životu.

10. Mazite se i posvetite pažnju partneru i nakon samog čina.

Nastavite da budete brižni prema partner i nakon što se seks završi, kako bi znao da se intimnost koju ste upravo podelili proteže i izvan seksualnog područja. „Ako neko od vas dvoje odmah ode na spavanje ili se obuče i ode, preskačete važan korak, a to može dovesti do osećaja odbačenosti i nepovezanosti“, piše ekspert za odnose Džuli Ngujen.

11. Uvek otvoreno recite šta osećate.

Ako želite da seksualni trenuci budu romantičniji, slobodno kažite šta vam je na umu. Ovde se ne radi samo o šaputanju slatkih stvari, već o iskrenom otvaranju i ranjivosti. Kažite kako se osećate zbog partnera, šta vam on znači, šta volite kod njega — njegovu ličnost, izgled, male stvari koje radi i koje vas privlače… Recite to, odmah usred čina.

Što više načina možete pronaći da prenesete svoja osećanja prema partneru tokom seksa, to će vaša seksualna iskustva biti romantičnija.

Izvor: MindBodyGreen.com