Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je da je dugo čekana realizacija projekta izgradnje mosta na Savi ostvareni san mnogih generacija na ovim prostorima, te da će sve to saobraćajno rasteretiti Gradišku i omogućiti razvoj ovih krajeva.

On je rekao da je zahvalan i predstavnicima Hrvatske i EU da se ovaj most završi, te naveo da su u ovaj objekat uložena znatna sredstva Srpske.

– Žao mi je što u Hrvatskoj nisu završene pristupne saobraćajnice kada je riječ o ovom mostu da svečano otvorimo saobraćaj. Ali ovo je pobjeda koju smo ostvarili pokazujući sposobnost da možemo da pobijedimo razne izazove, izgradimo sebe i institucije, pa i mostove – naglasio je Dodik.

On je rekao da ovo pokazuje sposobnost Srpske, ali da mu je žao što BiH traljavo ide na evropskom putu, uz napomenu da EU često traži od BiH neostvarive zahtjeve.

– Otvaranje ovakvih mostova daje nadu da će njihovi graditelji biti dominantni, a ne oni koji ih ruše – istakao je Dodik.

On je rekao da je cilj Srpske dalja gradnja mreže auto-puteva, te da će narednih dana početi gradnja dionice auto-puta od mosta na Rači do Bijeljine.

– To će početi u ponedjeljak kada su pripremni radovi, dok će 15. septembra radovi biti otvoreni zvanično. Naš cilj je da premrežimo auto-putevima Srpsku vlastitim sredstvima uz pomoć prijatelja – rekao je Dodik i doadao da mu je želja “da što više bude mostova, da u regionu stavimo tačku na sukobe i kažemo da hoćemo saradnju”.

– BiH može uspjeti samo uz domaći dogovor bez intervencionizma stranaca koji nameću zakone i slično – poručio je Dodik.

Most u Gradišci velika pobjeda Srpske

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je danas da je velika pobjeda Republike Srpske izgradnja mosta na Savi kod Gradiške i izrazio nadu da će što prije biti pušten u saobraćaj, što će biti nova dimenzija komunikacije, ne samo sa Hrvatskom, već i sa EU i šire.

– Ovo je civilizacijski doprinos ukupnom razvoju ovog kraja. Velikim putevima ljudi dolaze, a malim odlaze – rekao je Dodik novinarima u Gradišci, gdje je danas svečano ozvaničen završetak izgradnje mosta preko rijeke Save čija je procijenjena vrijednost 19,54 miliona evra.

On je naglasio da ovaj most ima veliki značaj i da su u ovaj projekat uložena znatna sredstva Srpske.

– Zahvaljujem svima za saradnju na ovom planu, istitucijama Srpske, BiH i Hrvatske, EU… Naravno, žao mi je što ovo nismo ranije uradili, ali ovo je velika radna pobjeda svih koji su učestvovali u ovom značajnom projektu – istakao je Dodik.

Rekao je da će Srpska nastaviti da gradi auto-puteve prema Bijeljini i dalje prema Beogradu, te onaj od Banjaluke prema Prijedoru.

– U ponedjeljak će početi pripremni radovi izgradnje dionice od Rače do Bijeljine što pokazuje našu sposobnost da izgradimo više od 120 kilometara auto-puteva u prethodnom vremenu – rekao je Dodik.

Poručio je da most u Gradišci veliki uspjeh ove zajednice i institucija Srpske.

Autor: RTRS