Udruženje potrošača DON iz Prijedora i Sportsko društvo „Bambi“ iz Kranja od 2015. godine organizuju „Karavan prijateljstva“, gdje zadnjeg vikenda u julu privrednici iz Slovenije biciklima dođu u naš grad. Svake godine Karavan povećava brojno stanje, što posebno raduje organizatore i u Prijedoru i u Kranju.

Među najstarijim biciklistima u „Karavanu prijateljstva“ je Tina Ušiličnik iz Škofija Loke. Od početka manifestacije dolazi u Prijedor i kaže da se i ona i ostali učesnici iznova raduju kada se pripremaju za ovo putovanje.

U Sportskom društvu „Bambi“ kažu da su, u zavisnosti od starosne dobi, učesnici ovogodišnjeg karavana vozili razlkičie dionice, a njih jedanaest od Brežica do Prijedora vozilo je 220 kilometara. Zahvalni su Prijedorčanima na toplom prijemu i gostoprimstvu.

„Kad znamo da ćemo ovdje biti  toplo dočekani, još veći  nam je imperativ da dolazimo tu u Prijedor i uvijek se rado vraćamo. Nadamo se da sledeće godine neće biti tako vruće jer nam to u vožnji predstavlja najveći problem”, ističe Aleš Kalan, predsjednik Društva.

Da se slovenački privrednici i zaljubljenici u biciklizam i prirodu u Prijedoru osjećaju ugodno pobrinuli su se u Udruženju potrošača DON. Izvršni direktor Udruženja Murisa Marić  ističe da posebno treba cijeniti to što su oni odabrali da u vrijeme godišnjih odmora dio svog slobodnog vremena provedu u našem gradu.

Slovenački privrednici boraviće u Prijedoru tri dana. Pored vožnje stazama Mrakovice i takmičarskog dijela u organizaciji Biciklističkog kluba „Kozara“, predviđeno je i kupanje na Sani. U DON-u ističu da će iduće godine „Karavan prijateljstva“ slovenačke bicikliste provesti i dijelovima kuda je nakad išla uskotračna pruga, odnosno popularni „Ćira“.

Izvor: kozarski