Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović boravila je večeras u Prijedoru gdje se u pratnji gradonačelnika Slobodana Javora družila sa učesnicima programa ovogodišnjeg ŠA festa pod nazivom ŠA ulica.

Boraveći u dijelu ovog programa ŠA ulice nazvanoj “umjetnički kutak” ispred Galerije “Sreten Stojanović” priključila se akademskom slikaru Nikoli Zaklanu koji ŠA fest prati od 2018.godine i koji , pored izložbe radova koje je organizovao u ovoj galeriji , kao jedinstvene hronologije ŠA festa, već dva dana sa svojim saradnicima i prvom ŠA stipendistkinjom Dajanom Nedić, radi sa prolaznicima i djecom na posebnom umjetničkom radu.

” Drago mi je što sam u prilici da podržim ovu sjajnu manifestaciju i nešto što nas okuplja i večeras ovdje je želja da podržimo sve mlade ljude i talente koji žele da se afirmišu , a i da pokažemo poštovanje i da čuvamo uspomenu na sjajnog Mikšu koji je isto tako ostavio traga u ovom gradu i kao muzičar i slikar”, rekla je Cvijanovićeva.
Ona je dodala da vidi da je ovaj događaj nešto sjajno i za Prijedor.
“Vidim da je grad pun živosti večeras i ova ulica je okupila djecu i mlade ljude , potencijalne umjetnike , ali i sve ljude da uživaju u ovom događaju”, rekla je Cvijanovićeva.
Gradononačelnik Prijedora Slobodan Javor izjavio je novinarima da je ŠA fest nešto veoma značajno i posebno za grad Prijedor.
” Grad je to svakako prepoznao i podržao i tako će biti i u budućnosti i drago mi je da su naši sugrađani prepoznali ovaj festival i u velikom broju prisustvuju brojnim događajima u ovoj našoj šetališnoj zoni”, rekao je Javor.
On je pohvalio organizatore festivala i njegov humanitarni karakter te zahvalio predsjednici Republike Srpske na podršci ovom festivalu.
Predsjednica i gradonačelnik su potom obišli i izložbu Nikole Zaklana u Galeriji ” Sreten Stojanović” .
” Crtao samo tokom dva prethodna festivala sve učesnike , muzičare koji su mi potom na slikama ostavili autograme i radove smo poklonili Fondaciji Dalibor Popović Mikša te su oni sada prodajnog karaktera ovde sve do 1.avgusta do kada će izložba biti otvorena”, rekao je Zaklan.
Jedan od organizatora ŠA Festa Adrijana Popovića, inače Mikšina supruga pojasnila je da je Fondacija namijenjena finansiranju mladih i neafirmisanih umjetnika.Ona je pojasnila da se likovna radionica koja se događa ispred galerije u stvari jedna inkluzivna radionica gdje djeca zajedno stvaraju jedno umjetničko djelo.
Jedan od organizatora ŠA festa Jelena Maksimović izrazila je zadovoljstvo što je treći ŠA fest uspio da animira veliki broj Prijedorčana i da smatra da je to velika stvar i za festival i za grad.
Sav prihod od “ŠA Festa” ide u Fond “Dalibor Popović Mikša” koji je namijenjen za pomoć umjetnicima i kreativcima. “ŠA Fest” je memorijalni festival posvećen preminulom prijedorskom umjetniku i muzičaru Daliboru Popoviću Mikši.
ŠA fest ove godine podržavaju Kabinet predsjednice Republike Srpske, Ministarstvo trgovine i turizma i Grad Prijedor.

Izvor: prijedorgrad