Prijedorska Gradska uprava traži da zemljište i objekti kojima raspolaže Rudnik željezne rude Ljubija ne bude predmet najavljene dokapitalizacije tog preduzeća.

Traže i da im iz resornog ministartsva dodatno pojasne uslove dokapitalizacije. Ovaj proces, kažu, mora biti transparentan.

Kako saznajemo, Rudnik Ljubija posjeduje objekte u vrijednosti od 3,5 miliona maraka, a zemljište je državna svojina, na koje preduzeće ima trajno pravo raspolaganja.

U prijedorskoj Gradskoj upravi izričiti – nismo protiv dokapitalizacije, ali objekti i zemljište moraju da budu izuzeti.

– Želimo da se izbjegne zaključenje štetnih ugovora. Kada pričamo o ugovorima iz 2004. godine odnose se prvenstveno na rudnik u Omarskoj. Tada smo imali fine najave, bilo je dosta pozitivne priče oko toga, međutim, kada pogledamo skoro 20 godina nakon toga i kada vidimo šta je sve ostalo, vidimo da su najmanje koristi od toga imali mještani Omarske i okolnih sela – izjavio ej gradonačelnik prijedora Slobodan Јavor.

Rudnik Ljubija strateško je preduzeće prije svega za Prijedor, ali i za Srpsku.

Narodni poslanik iz ovog grada Dragoslav Kabić traži da proces dokapitalizacije bude transparentan i da prijedorska Gradska uprava učestvuje u njemu.

– U pravljenju i izgradnji RŽR učestvovali su svi građani grada Prijedora u nekom proteklom periodu i imaju apsolutno pravo da kako i na koji način će se izvršiti dokapitalizacija, koji su to benefiti koji će grad Prijedor imati od toga i i na koji način će se sklapati ugovor – rekao je poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske Dragoslav Kabić.

I građani Prijedora takođe traže da sve bude transparentno.

Iz prijedorske Gradske uprave pozivaju resornog ministra da u narednih sedam dana posjeti ovaj grad i objasni na šta se odnosi dokapitalizacija preduzeća.

U ministarstvu energetike i rudarstva uputili su nas na direktora Rudnika željezne rude Ljubija Stanka Vujkovića. Kako smo saznali, on bi o ovome trebao da da govori početkom naredne sedmice, a za 10.avgust zakazana je sjednica Skupštine akcionara rudnika.

Autor: RTRS