Gradonačelnik Prijedora Slobodan Javor izjavio je danas da su on i Gradska uprava za najavljenu dokapitalizaciju Rudnika željezne rude “Ljubija” saznali putem medija, te pozvao ministra energetike i rudarstva Petra Đokića da u narednih sedam dana posjeti Prijedor i da odgovore na neka pitanja vezana za ovu temu.

radska uprava Prijedor i ja kao gradonačelnik, nismo protiv dokapitalizacije RŽR `LJubija`. Želimo da se nastavi rudarenje u našem gradu, da oživi Rudnik u Ljubiji i da mještani dobiju posao rekao je gradonačelnik Prijedora Slobodan Javor na današnjoj konferenciji za novinare.

On je dodao da ono oko čega nisu saglasni, o čemu žele da upoznaju javnost i zbog čega se protive nekim stvarima, jeste upravo to što apsolutno ni o čemu nemaju povratnu informaciju, jer ih niko nije kontaktirao, ni obavijestio o bilo čemu.

– Protiv toga smo da se zemljište i objekti koje koristi RŽR `LJubija`, izuzme iz dokapitalizacije i želimo da se izbjegne zaključenje štetnih ugovora – izjavio je Javor.

On je naveo primjer ugovora iz 2004. godine, koji se odnosio na Rudnik u Omarskoj i da je tada to bila pozitivna priča, koja gotovo 20 godina kasnije pokazuje da su od svega najmanje koristi imali sami mještani Omarske i okolnih naselja i da su dobili neke probleme koje do tada nisu imali poput oštećenja stambenih objekata i putnih pravaca, nedostatka vode i velike količine prašine u kojoj žive.

– Nećemo sjediti skrštenih ruku. Želimo određene odgovore u vezi sa dokapitalizacijom RŽR, a neprihvatljivo je da smo o svemu saznali iz medija. Niko nas nije kontaktirao niti obavijestio o bilo čemu. Nemamo nikakvu povratnu informaciju – rekao je Javor.

On je dodao da su, takođe putem medija, saznali da je za 10. avgust zakazana vanredna sjednica Skupštine akcionara RŽR “LJubija”, te najavio da će u toku dana uputiti zvaničan poziv ministru energetike i rudarstva Petru Đokiću da u narednih sedam dana posjeti Prijedor.

– Od ministra očekujemo da nam odgovori na određena pitanja kako bismo zajedno mogli izaći u javnost i obavijestiti građane o tome. Želimo da dobijemo odgovore o tome šta će se desiti nakon dokapitalizacije RŽR `LJubija` jer građani Prijedora to žele i treba da znaju – naglasio je Javor.

Da je RŽR “LJubija” strateško preduzeće prvenstveno za grad Prijedor, ali i Republiku Srpsku, smatra narodni poslanik Dragoslav Kabić, koji je podsjetio da su u izgradnji RŽR učestvovali svi građani Prijedora.

– Oni imaju apsolutno pravo da znaju na koji način će se izvršiti dokapitalizacija, koje će benefite grad Prijedor imati od toga i na koji način će se sklapati ugovor između pravnog lica koje će ući u dokapitalizaciju, grada Prijedora i Vlade Republike Srpske – rekao je Kabić.

On je naglasio da, nakon iskustava s Rudnikom Omarska, proces dokapitalizacije treba da bude transparentan i javan, te da grad učestvuje u svemu tome.

Mediji su prenijeli da je Republika Srpska odlučila emisijom akcija dokapitalizovati RŽR “LJubija”, nakon čega će ostati bez većinskog udjela u ovom preduzeću. Akcije bi, po izvještavanju medija, trebalo da kupi jedan američko-kanadski konzorcijum.

Autor: SRNA/Srpskainfo