Bakir Izetbegović ponovo o prebrojavanju za “ne daj Bože”. Ovaj put na jednoj od tribina SDA u Gradačcu. Nije bilo dovoljno prvi put, kada su osude stigle sa svih strana, pa je lider SDA ponovio gradivo. Izetbegović huška masu, i pozova na spremnost da se brane. Ko ih napada, i od koga da se brane, to nikome nije jasno.

“Kada su nas prije 30 godina napali, oni koji su se prebrojali su ostali živi. Bošnjaci imaju pravo da budu oprezni, ali i pravo da se brane. Ne smiju nam nametnuti šutnju”, rekao je Bakir Izetbegović, predsjednik SDA.

Što se Republike Srpske tiče, Izetbegović može mirno da spava. U Srpskoj na sukobe niko ne pomišlja. Zapaljiva retorika lidera SDA nije ništa novo, ali je kamen spoticanja dejtonske BiH, kažu stručnjaci.

“Takve ideje sigurno ne dovode nikakvoj dobroj budućnosti. U BiH treba sjedati I pričati, razgovarati o Ustavu, o mnogim temama, tražiti najbolja rješenja za nekakvu budućnost. Izjave jednog lidera kao što je Izetbegović mogu samo da unesu jednu paniku, zabunu među ljude, sva tri naroda i svih građana Bosne I Hercegovine”, rekao je savjetnik srpskog člana Predsjedništva BiH za bezbjedosnu politiku, Dragan Vuković.

Od prebrojavanja lovaca, mladih i instruktora na dronovima, pa do bezupješnog pravdanja – Izetbegović već danima sije paniku na društvenim mrežama. Iz Boračke organizacije Republike Srpske mu odgovaraju, da ne sije mržnju među narodima.

“Otkako je taj čovjek na političkoj sceni osne i Hercegovine ja od njega nikada ništa pametno nisam čuo. Uglavnom izjave koje je davao vezano se uglavnom ne za smirivanje situacije, za neki suživot, nego naprotiv, sve izjave su bile u takvom smislu da su predstavljale ratnohuškačke izjave. Smatram da to ne doprinosi suživotu, ne doprinosi napretku BiH”, rekao je predsjednik Predsjedništva BORS-a Radan Ostojić.

Oštre osude na ratnohuškačke izjave političkog lidera bošnjaka, ne prestaju u Republici Srpskoj. Izetbegović je, kažu, na dobrom putu da uništi BiH.

“Bakir Izetbegović je svoju nemoć samo dokazao i pokazao sve ove godine. Čovjek koji je bez petlje da razgovara sa predstavnicima Srba i Hrvata sa ciljem budućnosti dejtonske BiH. Bakir je čovjek zadojen mržnjom i omađijan islamskom deklaracijom, nesposoban za kreiranje budućnosti. Ponižavanjem i omalovažavanjem i širenjem jaza među narodima lično zakucava posljednji ekser na sanduk njemu voljene BiH. Zemlje koju lično on uništava”, rekla je Sanja Vulić iz zajedničke Komisije za odbranu i bezbjednost PSBiH.

Osuda nije manjkalo ni iz Srbije i Hrvatske. Srbe niko neće prebrojavati, još ranije je poručuio srpski član BH Predsjenidštva.

Izvor: ATV