Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je da se Republika Srpska pripremila za izgradnju auto-puta od Beograda do Sarajeva, dok Federacija BiH (FBiH) nije odredila ni trasu.

Dodik je rekao da je najavljeno da će turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan, koji zagovara taj projekat, doći 18. avgusta, kada će, prema njegovim riječima, vjerovatno, biti podvučene neke crte.

“Odnos sa Turskom je danas korektan. Ne mogu reći da li će tako biti u budućem vremenu. Erdogan je veliki državnik, veoma pragmatičan. Najčešće teme razgovora sa njim su bile ekonomske, u stilu izgradnje auto-puta od Beograda do Sarajeva”, izjavio je Dodik za “Glas Srpske”.

Dodik je, govoreći o saradnji sa turskim predsjednikom, ocijenio da će on, u krajnjoj instanci, uvijek biti na strani Bošnjaka.

“Ono što se promijenilo jeste da je sa pozicije ministra spoljnih poslova otišao Ahmet Davutoglu, koji je zagovarao neoosmanizam. Bila je prilika da se sretnem sa Erdoganom u dva-tri navrata. Nije lijepo prepričavati te sastanke, ali ja sam u njemu vidio jednog od najobjektivnijih ljudi iz te priče. Naravno da on voli BiH, ali je svjestan da se stvari ovdje ne mogu modelirati odlukama stranaca”, rekao je Dodik.

On je napomenuo da je svaki sastanak sa Erdoganom bio poziv da se u BiH dogovara.

“Čak je jednom izričito rečeno da se ne oslanjamo na strance jer će oni doći glave BiH”, naglasio je Dodik i ocijenio da je to potpuno racionalno, da ulogu Turske ne treba odbaciti, te da je pozvao Erdogana da posjeti Republiku Srpsku.

Govoreći o ideji o trilateralnom sastanku Srbije, Hrvatske i Turske sa liderima iz BiH, srpski član Predsjedništva BiH naveo je da je tu “zakočio” predsjednik SDA Bakir Izetbegović.

“Izetbegović je podanik Zapada, koji je odustao od trilateralnog sastanka Srbije, Hrvatske i Turske sa liderima iz BiH”, rekao je Dodik.

On je naveo da je predsjednik Hrvatske Zoran Milanović obećao da će učestvovati u ovom sastanku, te da je smatrano da se o tome ima dogovor, a on je onda javio da je pričao sa Izetbegovićem i da mu je rekao da je odustao.

“Ne mogu da razumijem da jedan narod, koji bi trebalo da bude politički, odbija to i prihvata lažnog visokog predstavnika kao svoj autoritet. Meni to ne ide u glavu”, rekao je Dodik.

On je ocijenio da su mnogi u politici shvatili da će BiH propasti ako nije ustavna, navodeći da i hrvatski predsjednik to razumije i gleda stvari iz svoje vizure.

“Ako rušite Dejton, ugrozili ste poziciju Hrvata – sad su stjerani uz zid. Shvatili su da Hrvata neće biti kao političkog naroda ako se ovako nastavi. S druge strane, prije petnaestak godina protiv Srba su bili svi, i OHR i svi stranci, i muslimani i Hrvati. Danas to nije tako. A onda me opozicija proglašava hrvatskim čovjekom, a meni je u priči oko Pelješkog mosta bilo samo važno da dobijemo most u Gradišci”, rekao je Dodik.

Dodik je, komentarišući optužbe da je preko priče o Pelješkom mostu mogao da bude rješavan problem Trgovske gore, rekao da je to došlo kasnije.

“Ovo sa mostom u Gradišci traje 10 godina. Mi smo još tada dobili kredit, ali nismo aktivirali sredstva jer je Hrvatska opstruisala cijelu stvar. Još sam Ivi Sanaderu predlagao da mi finansiramo izgradnju, a da rade njihove firme, samo da bismo napravili most”, rekao je Dodik.

On je naveo da je na kraju odlučeno da se ne odstupi od stava da most bude pravljen popola.

“To je nama kapitalno. Pelješki most, šta mi imamo s tim? A, i nije bilo opravdano zaustavljati Hrvatsku u toj priči. Meni su i Kinezi zahvalili što je ta investicija uspjela. Sve drugo je galama. To je bio pragmatičan potez”, ocijenio je Dodik.

Dodik je istakao da ne smatra porazom to što nije imao “dovoljno ruku” u Narodnoj skupštini Republike Srpske za neka veta.

“To je poraz Narodne skupštine, kojoj je dato to pravo. Moje je da kažem da mislim da to treba da ide na Skupštinu, da ona afirmiše svoje pravo da donese konačnu odluku. To je vrhunsko pravo”, pojasnio je Dodik.

Autor: SRNA/ATV