Služba za poslove sa strancima BiH uspješno je izvršila postupak prisilnog udaljenja prve grupe ilegalnih migranata iz Pakistana, čime je napravljen značajan iskorak na zapadnom Balkanu, saopšteno je iz Službe za poslove sa strancima.

U saopštenju se ističe da je postupak izvršen u skladu sa Sporazumom o readmisiji između BiH i Pakistana i da je BiH postala prva zemlja u regionu koja je realizovala prisilno udaljenje državljana Pakistana uz pratnju do matične zemlje.

– Služba za poslove sa strancima je sprovođenjem Sporazuma o readmisiji, kao važnog instrumenta u suprotstavljanju neregularnim migracijama, još jednom potvrdila spremnost i opredijeljenost za što efikasnije upravljanje migracionim procesima u BiH – navodi se u saopštenju.

Iz Službe za poslove sa strancima su dodali da su prisilnom udaljenju prethodili kompleksni procesi, koje je Služba uspješno okončala, a u narednom periodu biće intenzivirana saradnja sa vlastima Pakistana, s ciljem sprovođenja Sporazuma o readmisiji i udaljenju državljana Pakistana u matičnu zemlju.

Udaljena lica bila su smještena pod nadzor u Imigracioni centar, a prisilno udaljenje realizovano je komercijalnim letom sa sarajevskog aerodroma, uz pratnju službenika obezbjeđenja i pratnje Službe za poslove sa strancima do Islamabada, gdje su predati nadležnim organima Pakistana.

Autor: RTRS