Odnosi mogu biti teški i komplikovani, ali sve probleme ćete rešiti ako se volite i pre svega poštujete. Ako je pored vas osoba sa kojom ste jednostavno kliknuli i čim ste je videli znali ste da je to – to, prirodno je da se zapitate šta dalje? Neke od opcija koje se prirodno nameću su, naravno, zajednički život, ali i brak. Međutim, kada je u pitanju tako veliki korak u životu, postoji ono jedno zrnce sumnje koje vas tera da se zapitate – da li sam spreman/na? I to je sasvim normalno jer je brak jedna od najvećih i najvažnijih odluka u vašem životu.

Neizvesnost je u ovom slučaju sasvim prirodna jer ako se odlučite na ovaj veliki korak, čeka vas velika i možda najlepša promena u vašem životu. Promene nikada nisu lake, a ako i dalje imate izvesnu nesigurnost da li ste spremni da postanete supružnik/ca ili ne, u nastavku vam donosimo nekoliko pozitivnih znakova koji će vam pomoći da donesete odluku.

Verujete svom partneru

Poverenje je temelj svake veze. Bez uzajamnog poverenja, preostaje vam samo ljubav, ali ta ljubav ne može sama da održi brak, jer ako ne verujete jedno drugom, vaša veza će biti puna tenzije. Ljubav je nosilac bračne veze, ali da bi ona postojala, pored nje moraju funkcionisati i brojni drugi segmenti. Ako ste mirni i zadovoljni, verujete svom partneru i sa njim ste uglavnom nasmejani, budite sigurni da pored sebe imate pravu osobu koja vam je material za duge staze.

Imate iste životne ciljeve

Život je retko ravna linija, to su uglavnom vijugave linije koje se kreću u svim pravcima. Ne postoje dve osobe sa identičnim željama i sklonostima, ali postoje oni sa sličnim životnim ciljevima. Ako vi i vaš partner nemate identične ideje kako bi vaš zajednički život trebalo da izgleda, to je manje bitno, ali je veoma važno da ste spremni na međusobne kompromise kako bi svako dobio delić onoga čemu stremi. Ovo je zdravo ponašanje i ako se tako ponašate već sada, nema razloga da ne razmišljate o braku.

Osećate se sigurno

Nesigurnost može biti pogubna za vezu ili brak, ali osećaj sigurnosti će vam pružiti pregršt divnih trenutaka. Ključno pitanje je da li možete biti svoji u društvu svog partnera ili se pretvarate da ste nešto što niste? Ako je ovo drugo, možda bi trebalo da sačekate još malo sa idejom o braku, jer samo zamislite da se godinama pretvarate da ste nešto što niste… I sami znate da to ne može da funkcioniše i da može dovesti do sukoba i razočarenja. Sa druge strane, ako ste pronašli osobu koja upotpunjuje vaš karakter i sa kojom ste upravo ono što jeste, pred vama je divan period.

Puno toga ste prošli zajedno

Nije sve u životu uvek ružičasto, budite spremni na uspone i padove, stvari na koje možete da utičete ali i one na koje ne možete, jer će sve uticati na vas i vaše raspoloženje. Pitanje je da li ste vi i vaš partner spremni da navučete bokserske rukavice i da se borite? Nekada ćete biti na istoj strani, a nekada ćete I zastraniti, ali važno je da ste na kraju dana uvek zajedno, bez obzira na to kakva je bitka. Teški trenuci će ojačati vaše poverenje i dodatno izgraditi vaš odnos.

Želite brak, a ne venčanje

Iako jedno (obično) ne postoji bez drugog, razlika je bitna. Verovali ili ne, ima onih koji su ludi za brakom, ali samo zbog ideje braka. Ako niste jedni od njih i želja vam je da živite zajedno i provedete starost sa voljenom osobom, a ne samo ideja o venčanici i šetnji do oltara, možda ste spremni za novu životnu fazu.

Razgovarate o budućnosti

Gde vidite sebe za 5, 10, 15 godina? Odgovori na ova pitanja mogu vam otvoriti oči i pomoći vam da saznate da li ste spremni za brak ili bi bilo mudrije da napustite tu ideju. Ključ je otvorena komunikacija između vas i vašeg partnera – ako oboje imate slične vizije, šanse su da će se razviti zaista divan zajednički život.

Volite sebe kada ste sa partnerom

Obratite pažnju na svoje ponašanje kada ste sa njim. Ljudi koji su nam bliski imaju veliki uticaj na naše raspoloženje, a kompatibilan partner će izvući ono najbolje u vama. Takva osoba će pozitivno uticati na vaše emocionalno stanje i podstaći vas da budete najbolja verzija sebe i da na život gledate kroz ružičaste naočare.

Trud je uzajaman

Igrate li sami ili imate partnera na drugoj strani koji vam vraća loptu? Ako ste jedini koji se trudite u vezi i stalno preuzimate inicijativu za apsolutno sve, od odlaska u prodavnicu do planiranja godišnjeg, možda bi bilo dobro da zaboravite na svadbena zvona. Uspešan brak se zasniva na zajedništvu, što znači da oboje morate da uložite napor u svoju vezu, počevši od svakodnevnih poslova pa na dalje. Kada obe strane pokažu podjednako interesovanje i volju, onda je moguće ostvariti uspešan brak.

Imate sopstvene hobije, interesovanja i ambicije

Najbolje veze su one u kojima možete da odete u drugi grad na dva dana sa prijateljima i da se vratite partneru koji vam to neće zameriti, pokazati veliku ljubomoru i posesivnost. Venčavanjem ne bi trebalo da izgubite svoju individualnost. I dalje bi trebalo da imate sopstvene interese i hobije koji se ne poklapaju nužno sa interesima vašeg partnera. Ovo je preduslov za dug i srećan brak.

Izvor: Žena.rtl.hr