ПОДГОРИЦА, 3. АВГУСТА /СРНА/ -Његова светост патријарх српски Порфирије и црногорски премијер Дритан Абазовић потписали су данас у Подгорици Темељни уговор између Владе Црне Горе и Српске православне цркве /СПЦ/.

Današnja sjednica vlade Crne Gore, posle potpisivanja Temeljnog ugovora između Srpske pravoslavne crkve (SPC) i vlade Crne Gore, obilježena je već na početku oštrom polemikom ministra spoljnih poslova Ranka Krivikapića i premijera Dritana Abazovića o posljedicama potpisivanja ovog dokumenta po državu.

Krivokapić je potom napustio današnju sednicu Vlade.

– Mnogo šta je učinjeno u istoriji ove države na prevaru, a ovo ulazi u dio tih istorijskih prevara. Zato ovo nije običan dan, dobar dan. Zato je ovo dan koji nas je udaljio od EU – rekao je Krivokapić i dodao da, kako je kazao, u demokratiji postoje nagrada i sankcija za greške u uspjehe.

– Cilj Temeljnog ugovora sa SPC je bio da se zaustavi put Crne Gore ka EU – rekao je Krivokapić i dodao da je “prvi put crkva u prioritetima druge države postala sredstvo, a ne osnovni cilj – sredstvo da se zaustavi evropske integracije Crne Gore”.

Krivokapić je uz to dodao da mu je žao što je propuštena prilika da već do novembra Vlada završi sljedeću fazu EU integracija i dodao da će Crna Gora izgubiti mjesece u izbornoj kampanji i da će se sve vratiti na sukob, a ne na dogovor.

– Nije lijepo i primereno na upad da vam neko dođe u kuću da biste ga nečim častili. Nemate pravo premijeru da nešto ratifikujete, ne više nego moja baba. I tu kršite Ustav sto odsto – rekao je Krivokapić.

On je zahvalio kolegama iz SNP što su rekli da je ispunjen glavni prioritet njihovog ulaska u vladu.

– Naš žal je zaustavljanje CG na evropskom putu – rekao je šef crnogorske diplomatije i dodao da je ovo, kako je rekao, gubitak svih evropskih građana Crne Gore bez obzira da li su Srbi ili Crnogorci. Svijest o ovome, dodao je, svesni su i u Briselu.

“Akt osmišljen u Beogradu”

Danas potpisani Temeljni ugovor je nazvao oktroisanim aktom koji je osmišljen u Beogradu i da zato, kako je rekao, nije bilo moguće promeniti ni tačku ni zarez.

– Izbrukali smo Crnu Goru. Svako će ponijeti svoje breme istorije, samo želim da budemo svjesni šta se desilo – rekao je on.

FOTO: SRNA
FOTO: SRNA

Na ove kritike premijer Dritan Abazović je Krivokapiću uzvratio je konstatacijom da je danas tužan dan samo za one koji žive u prošlosti.

– Kada je riječ o EU putu, u EU ne postoji komesarijat za religijska pitanja, to što su dio propagande u Crnoj Gori, to je druga priča – rekao je Abazović.

Ponovio je da Temeljni ugovor treba da se potpiše kako bi došli do usvajanja odluka za koje je potrebna podrška minumum 54 ili 49 poslanika.

– To sam rekao i prije mjesec dana, tada niste vjerovali. Sada imamo priliku da zatvorimo evropska pitanja – dodao je Abazović, i istakao da “niko nije upao u Crnu Goru”.

Sami smo, kazao je, odučili da bez velike pompe i gužve, bez želje da bilo koga ko možda drugačije misli o pitanju Temeljnog ugovora provociramo ili uradimo nešto što bi nekoga dovelo do nelagode.

“Kosovski model”

Dodao je još da je “Crna Gora pod okupacijom kriminalaca koji državu drže kao taoca, koji su ovdje instalirani i protiv kojih se vlada bori jer zbog njih Crna Gora nije u Evropskoj uniji”.

– Ako je Temeljni ugovor prepreka za evropski put Crne Gore, država je možda mogla da bude dio EU do 2016/17, a tada ste vi bili na vlasti – poručio je obraćajući se je Krivokapiću.

Kazao je i da “od prvog dana napadate vladu, vi od Temeljnog ugovora pravite teme”.

FOTO: SRNA
FOTO: SRNA

– Mislili ste da će snaga jedne finansijske grupacije koja priprema kampanju kroz neke kvazi portale biti dovoljna da utiče na premijera da se skloni s puta – rekao je Abazović.

Lično je, kazao, projektovao sunovrat politike koju finansiraju ti centri moći.

– Volio bih da niste na tom brodu, ali strukture vaše (Krivokapićeve) stranke jesu i zato treba da se sruši vlada. Svako ko želi destabilizaciju pomaže ruski uticaj u Crnoj Gori i želi da uradi ono što se desilo na Kosovu. To je bila vaša projekcija, a moja je današnja – naveo je on.

“Topli zec”

Krivokapića je Abazović upitao da li misli da će se sve vratiti na staro, a da on kao premijer bude iskorišćen da bude “topli zec”.

– Da li ste mislili da ja neću pročitati tu igru, prevarili ste se. To je bila namjera. rekao sam da će se u sto dana riješiti svako teško pitanje i riješeno je, što se tiče vlade Crne Gore – rekao je Abazović.

Abazović je ponovio da neko želi Crnu Goru da gurne u destabilizaciju, a taj neko, kazao je, su oni koji su u “skaj aplikacijama”.

– Ako se ispostavi da ovaj ugovor ne suspenduje Ustav ili zakone, dugujete mi izvinjene, ne zbog mene već zbog moje porodice – rekao je Abazović.

Odgovarajući Abazoviću, Krivokapić je rekao da neće dozvoliti da ga premijer implicira u vezi sa kriminalom i privilegijama.

– Lično vas mogu voljeti ili ne voljeti, ali vas moram poštovati. Nije isto Katolička crkva i Islamska zajednica – rekao je Krivokapić uz tvrdnju da je SPC došla nasilnom aneksijom Crne Gore, koristeći pri tom reč anšlus.

Autor: TANJUG7Srpskainfo