Patrijarh srpski Porfirije rekao je da je Temeljni ugovor nešto što je bilo potrebno državi Crnoj Gori, kao i Srpskoj pravoslavnoj crkvi. Rekao je da Crna Gora uvijek može biti, kao što je kroz vijekove bila, domaćinska kuća za sve ljude, sa koje god strane svijeta da dolaze.

– Јa sam, prije svega, blagodaran Bogu danas, blagodaran Vama, gospodine predsjedniče Vlade, na svim naporima koje ste uložili sa saradnicima da se peripetija koja traje od 2012. završi ovdje, na svečan način, i da se potpiše Temeljni ugovor između države Crne Gore i Srpske pravoslavne crkve – rekao je Porfirije nakon potpisivanja dokumenta.

Pozdravio je sve građane Crne Gore, bez obzira na to “kojem se Bogu mole, ili mu se ne mole, kom narodu pripadaju”.

– Toliko toga zajedničkog kroz vijekove imamo, da je zaista luksuz da trošimo vrijeme na ono što nas razlikuje, i da povećavamo razlike međusobno. Vijekovi su pokazali da smo jedni drugima potrebni i da jedni bez drugih ne možemo, a da sve možemo onda kad smo zajedno i kad u našim srcima ima mjesta i za onoga drugoga – dodao je on.

 

 

Porfirije je kazao da je zahvalan na “ljudskom osjećanju za ovo o čemu govorim”.

– Za činjenicu da smo upućeni jedni na druge i jedni drugima potrebni. Zahvalan sam i svima koji su od 2012. dodali jedan kamičak u mozaik puta koji nas je doveo do ovoga. Zahvalan sam i onima koji se nisu uvijek slagali da dođemo do ovoga momenta, oni su, možda i nesvjesno, a Bog može svakoga da upotrebi ka dobru, doprinijeli da razumijemo koliko je važno da se međusobno razumijemo. Da još bolje razumijemo koliko je važno da se borimo jedni za druge, da još dublje i bolje razumijemo koliko smo jedni drugima potrebno, i koliko kad smo zajedno možemo praviti ogromne korake, i to u kratkom vremenu – naveo je patrijarh.

Patrijarh Porfirije je kazao kako želi da izrazi i “molitveno osjećanje ljubavi i zahvalnosti” u odnosu na dugogodišnjeg mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija, koji je preminuo prije dvije godine.

Naveo je da je Amfilohije nailazio na prepreke i na one koji su hteli da ospore njegovo “osjećanje Јevanđelja i potrebe spasenja svih ljudi, i osjećanje činjenice da je čovjek, ne samo biološko i istorijsko biće, nego stvoreno za vječnost”.

– On je učinio mnogo više nego bar mi iz Crkve, svi zajedno, da dođemo do ovog trenutka. Siguran sam da se on i danas sa nama raduje na nebu, i da su njegove molitve doprinijele da mi jednostavno i brzo, otkada ste Vi na ovom mestu, pa i ja na svom, dođemo do ovog epiloga – rekao je Porfirije, obraćajući se predsjedniku Vlade Dritanu Abazoviću.

Patrijarh je naveo da “nije bilo potrebno mnogo riječi da se razumijemo” da je ovakav ugovor nešto potrebno državi Crnoj Gori i SPC u Crnoj Gori.

– Zato što mi kao Crkva, u bilo kojoj državi da se nalazimo i u njoj imamo crkvenu jurisdikciju, podrazumijeva se da hoćemo da poštujemo Ustav i zakone svake države. Zato mislim da je važno da i vi, poštujući Ustav i zakone Crne Gore, a i mi, nismo htjeli ništa više od bilo kog građanina Crne Gore vezano za temu vjere, niti smo imali ambicije da postignemo više od bilo koje drugo vjerske zajednice. Logično je i normalno da nam nije bilo drago da prihvatimo bilo šta što je manje od toga. Što važi za našu Crkvu i za sve vjernike i zajednice u Crnoj Gori, mi se trudimo da gdje god da se nalazimo kao crkva, ako postoje problemi kada su u pitanju druge vjerske zajednice po ovim pitanjima, da uvijek uz rame i rame borimo se za prava te vjerske zajednice, da budu u istoj mjeri ispoštovana i primijenjena kao i prava koja mi očekujemo za sebe – poručio je poglavar SPC.

Istakao je da cilj nisu prava radi prava, sa aspekta vjerskih zajednica.

– Za nas je pravo samo prostor i mogućnost da možemo u punoći, na temeljima Јevanđelja i sistemu vrijednosti koja crpimo iz njega, doprinesemo izgradnji ne samo demokratskog, već ljudskog društva, sa ciljem da svi osjećaju i doživljavaju jedni druge kao braću, kao pripadnike onoga u čemu smo svi jedno – dio ljudskog roda. Sve drugo dolazi nakon toga – rekao je patrijarh.

Zahvalio je Abazoviću i saradnicima na trudu i odlučnosti, ali i građanima Crne Gore.

– Vjerujem da se svi oni raduju, bez obzira u kojoj meri će to neko pokazati ili ne – naveo je patrijarh srpski Porfirije.

Autor: Agencije