Posjetom Privrednoj komori Nižnjeg Novgoroda delegacija Investiciono-razvojne banke Republike Srpske nastavila je posjetu Ruskoj Federaciji, u sklopu snažne promocije potencijala za ulaganje u Republiku Srpsku.

Delegacija koju predvodi v.d. direktora IRBRS Dražen Vrhovac, a u čijem sastavu su i ambasador BiH u Ruskoj Federaciji Željko Samardžija i počasni konzul BiH u Nižnjem Novgorodu Igor Podkolzin, promovisala je danas investicioni profil Republike Srpske i investicione profile naših gradova i opština potencijalnim investitorima, kao i predstavnicima izvršne i zakonodavne vlasti Nižnjenovgorodske oblasti.

Promociji je prisustvovalo više od 20 predstavnika najvažnijih kompanija Nižnjeg Novgoroda, jedne od privredno najrazvijenijih regija u Ruskoj Federaciji. Oni su iskazali veliki interes i za našu promociju i za ulaganje u Republiku Srpsku, uz naglasak na razvijene međusobne prijateljske odnose regije Nižnjeg Novgoroda i Republike Srpske.

Tokom razgovora sa ruskim privrednicima naglašeno je da Republika Srpska ima posebno značajan potencijal za ulaganje u energetski i drvoprerađivački sektor, oblast metalne obrade, proizvodnje hrane, kao i sektor informacionih i komunikacionih tehnologija.

V.d. direktora Investiciono-razvojne banke Republike Srpske Dražen Vrhovac naglasio je da je IRBRS institucija koja, osim promocije potencijala, pruža i kompletnu stratešku podršku potrebnu za realizaciju projekata za ulaganje u Republiku Srpsku.

Investiciono-razvojna banka Republike Srpske je dan ranije investicioni potencijal Republike Srpske promovisala u Privrednoj komori Ruske Federacije u Moskvi, koja u svom sastavu ima 155 regionalnih komora širom Rusije. Dogovoreno je da po povratku delegacije IRBRS u Republiku Srpsku bude pripremljen, a potom i potpisan memorandum o saradnji Privredne komore Ruske Federacije i Investiciono-razvojne banke Republike Srpske.

Takođe, predloženo je da takav memorandum, koji bi definisao detalje potencijalne buduće saradnje, bude potpisan i posebno sa Vladom Nižnjenovogradske oblasti.

Delegacija IRBRS uputila je poziv i moskovskim, ali i privrednicima Nižnjeg Novgoroda za učešće na Drugoj investicionoj konferenciji „INVEST SRPSKA 2022“, koja će biti održana početkom septembra u Prijedoru.

Predstavnici Vlade Nižnjenovgorodske oblasti i investitori iskazali su interes za skori dolazak u Republiku Srpsku, čime bi bio ostvaren direktan kontakt sa našim privrednicima, što je i cilj naše promocije investicionih potencijala.

Investiciona konferencija „INVEST SRPSKA 2022“ će okupiti domaće i strane investitore, poslovnu i naučnu zajednicu, te donosioce odluka na različitim nivoima vlasti Republike Srpske i regiona i biće u potpunosti biti posvećena direktnim investicijama u Republiku Srpsku.

Posjetom Ruskoj Federaciji Investiciono-razvojna banka Republike Srpske nastavlja sa aktivnostima snažne promocije potencijala Republike Srpske, čiji je cilj veći priliv kvalitetnih direktnih stranih ulaganja u Republiku Srpsku, nova zapošljavanja i jačanje privrednog ambijenta. U investicionom profilu Republike Srpske i investicionim profilima gradova i opština Republike Srpske na jednom mjestu su kompletirani svi privredni potencijali Republike Srpske i olakšan pristup informacijama zainteresovanim investitorima.

U sklopu ovih aktivnosti IRBRS je tokom juna boravila i u Beču, gdje su investicione mogućnosti predstavljene uglednim austrijskim privrednicima i predstavnicima naše poslovne dijaspore. Nakon posjete Beču Republiku Srpsku su već posjetile dvije grupe zainteresovanih austrijskih investitora.
Delegacija IRBRS nastavlja posjetu Ruskoj Federaciji. Za sutra su planirani susreti sa gubernatorom Nižnjenovgorodske oblasti, predstavnicima zakonodavne vlasti ove regije, kao i polaganje cvijeća na vječni plamen u Kremlju.

prijedor24h