Patriharh Porfirije pozdravio je sve koji su se sabrali na Trgu Slobode u Novom Sadu povodom obilježavanja Dana sjećanja na sve stradale i prognane u zločinačkoj hrvatskoj akciji “Oluja”, rekavši da svi koji su tu, dijele manje ili više sličnu, ili čak istu istoriju.

“I moja porodica se na sličan način obrela na ovoj bogatoj srpskoj pokrajini. I mnoge druge vladike i sveštenici imaju takvu ili sličnu, ličnu i porodičnu istoriju. Zbog toga se mi takom dobro suštinski razumijemo. Zbog toga se sjećamo i okupljamo sve godine, najprije da bi prizivajući ime Božje svi zajedno molili njega da u željnom naručju upokoji našu braću i sestre, rođake i sugrađane, sve, koji su nevine žrtve strašnih avgustovskih dana 1995. godine”, istakao je patrijarh Porfirije.

Patrijarh dodaje da ne zaboravljamo žrtve i razaranja u “kristalnoj noći” u Zadru, kao i ostale užase.

“Sve su to kamičci u mozaiku naših stradanja i raspeća. Zajedno sa Siskom, Glinom, Jasenovcem, sa nama su danas i preživjeli svjedoci stradanja, koji čuvaju i nama prenose pamćenje. Njihovoj žrtvi i stradanju se klanjamo i pamtimo”, naveo je patrijarh srpski.

Patrijarh Porfirije je naglasio da praštamo moramo, ali da zaboravimo nećemo, ne smijemo i ne možemo.

Obilježavanju prisustvuju Aleksandar Vučić, predsjednik Srbije, Milorad Dodik, srpski član Predsjedništva BiH, Željka Cvijanović, predsjednik Republike Srpske, Nedeljko Čubrilović predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske.

Izvor: ATV