Izjave Šefika Džaferovića, uključujući i posljednju na nedavnoj akademiji povodom sjećanja na ratnu akciju takozvane Armije BiH na Igmanu, predstavljaju kontinuitet lažnog predstavljanja rata u BiH, jer pominje “građansku BiH”, a borio za islamsku državu, rekao je savjetnik srpskog člana Predsjedništva BiH za pravna pitanja Milan Tegeltija.

Tegeltija je za Srnu ukazao da su Bošnjaci ratu u BiH dali vjerski karakter borbe za islam, time što su poginule borce muslimane, proglasili šehidima.

– Ne postoji političko-religijska akrobacija kojom se ovo može opovrgnuti – naglasio je Tegeltija.

On je ukazao i da je Džaferović, koje je i ratni načelnik CЈB Zenica, u tom ratu učestvovao u islamizaciji te vojske i zločinima koji su činjeni na vjerskoj osnovi sa kojima je bio upoznat i u najmanju ruku nije ništa učinio da ih spriječi”.

– Tako ih je Džaferović u najmanju ruku prećutno odobravao, a, prema relevantnim izvještajima i dokumentima, učestvovao je i u dodjeljivanju državljanstava islamskim radikalnim fanaticima od kojih su mnogi činili zločine u BiH i učestvovali u terorističkim akcijama širom svijeta – rekao je Tegeltija.

On je naglasio da zbog toga izjave Džaferovića predstavljaju licemjerje i pokušaj vrijeđanja elementarne inteligencije svakog zdravorazumnog čovjeka.

Džaferović, koji je bošnjački član Predsjedništva BiH, na nedavnoj akademiji povodom sjećanja na ratnu akciju takozvane Armije BiH na Igmanu, između ostalog, izjavio da ideološki i politički sljedbenici onih koji su, kako je rekao “glavni organizatori genocida i udruženog zločinačkog poduhvata, ometaju napredak ka postizanju pune stabilnosti, prosperiteta i članstva u EU i Nato”, te da se “takvoj politici svi značajniji međunarodni faktori odlučno suprostavljaju”.

Autor: SRNA/RTRS