Performans gradonačelnika Banjaluke oko gradskog prevoza nije mogao da prođe bez njegovih optužbi koje su se, po ko zna koji put, pokazale kao netačne. Da je samo pogledao, ili da mu je neko od njegovih saradnika rekao šta piše u Javnom pozivu za obavljanje gradskog prevoza, koji je objavljen na sajtu grada, ne bi prijetio krivičnim prijavama.

Ali, pošto po ko zna koji put pokazuje neznanje, spektakularno je, samopromovišući se u borca za ljudska prava, najavio krivične prijave protiv bivšeg zamjenika gradonačelnika Srđana Amidžića i člana nadležne komisije Nikole Aleksića zbog tog Javnog poziva. Draško Stanivuković tvrdi da je bilo najavljeno da će biti otvoren 31. decembra 2020. godine a da je to urađeno pet mjeseci ranije. U Javnom pozivu sve lijepo piše ali to gradonačelnik ne zna.

“Prijave se dostavljaju na protokol Gradske uprave Grada Banjaluka, zaključno sa 31.08.2020. godine do 12 časova. Rezultati provedenog javnog poziv aobjavljuju se u roku od 15 dana od dana zatvaranja Javnog poziva”.

Prostom matematikom, koja za gradonačelnika Banjaluke nije tako prosta, vrlo je jasno – ako je rok za prijave 31. avgust, a objavljivanje rezultata 15 dana poslije – kako je moguće da prvi čovjek grada tvrdi da je “bilo najavljeno da će prijave biti otvorene 31. decembra”?

Upravo bi otvaranje ponuda tog datuma bilo sporno i za prijavu. Nikola Aleksić, bivši savjetnik gradonačelnika za pravna pitanja oglasio se nakon što je Stanivuković najavio krivičnu prijavu protiv njega i odbacio njegove tvrdnje.

“Nijedan prevoznik nije imao primjedbi na rad komisije prilikom raspisivanja Javnog poziva za prikupljanje prijava za vršenje gradskog i prigradskog prevoza, a ni kasnije. Ugovori sa prevoznicima isticali su 31.12.2020. tako da nema nikakve logike, niti je fizički moguće, da Javni poziv bude otvoren pet mjeseci, da se Komisija sastaje za Novu godinu i da za tri ili četiri sata, koliko bi im ostalo do kraja radnog vremena, izvrši otvaranje ponuda, bodovanje i zaključi ugovore sa prevoznicima”, kaže Aleksić.

Koji prevoznik je dao autobus za jučerašnji performans? Nezvanično, pominje se banjalučki “Autoprevoz”. Direktor tog preduzeća danas nije odgovarao na naše pozive. Ko god je ustupio autobus, a sakrio tablice, prekršio je Zakon o osnovama bezbjednosti saobraćaja na putevima u BiH a jučerašnja vožnja oblijepljenog autobusa po gradu je i prekršaj Zakona o prevozu u drumskom saobracaju Republike Srpske jer je autobus išao trasom za koju ne posjeduje registrovan red vožnje. U oba slučaja – novčana kazna.

Kako god se okrene, teško će gradonačelnik bilo kakvim performansom opravdati to što Banjalučani plaćaju najskuplju kartu gradskog prevoza. Ni objašnjenja oko toga mu ne idu najbolje, kao ni oko Javnog poziva za prevoznike. Rekao je da je cijena karata u gradu nikad povoljnija. Bila je 1,80 KM, sada je 2,30. Kako je to povoljnije, nikome nije jasno osim Drašku Stanivukoviću i njegovom timu stručnjaka.

Izvor: ATV