Prvi na listi za Parlament BiH ali prvi i na kompenzacionoj – to je Branislav Borenović, lider PDP-a, koji se na taj način ”obezbjeđuje” za naredne četiri godine. Ako je toliko siguran u svoju ”popularnost” među narodom, kao što to svakodnevno tvrdi po društvenim mrežama, zašto nije toliko siguran da će osvojiti dovoljno pojedinačnih glasova samo na redovnoj listi?

”Sjećam se i ranije da su neki lideri stranaka visokopozicionirani bili na komepenzacijama jer nisu bili sigurni da će to proći. Sjećam se kad je Mladen Bosić, kao lider stranke bio nosilac liste, bio i na kompenzaciji. To je jako loše stanje u politici i mislim da su komepnzacije negativna strana moderne poitike”, smatra politički analitičar Drago Vuković.

Sa zakonske strane, doduše, to je potpuno regularno. Na kompenzacionim je određen broj kandidata sa redovnih lista a na ovaj način, ako stranka ostvari dobar rezultat ali pojedinačni kandidat ne dobije dovoljno glasova za direktni mandat, ipak može da ”prođe”.

Kompenzacionu listu mnogi zovu i privilegovanom jer, uglavnom, predsjednici stranaka i njihovi najbliži saradnici imaju diskreciono pravo da izaberu kandidate sa redovnih lista i stave ih na ovu drugu, čak i da ih pozicioniraju kako to oni žele.

Na PDP-ovoj je i Igor Crnadak kao kandidat za parlament Srpske. Što se SDS-a tiče, na kompenzacionim listama su Sonja Karadžić Jovičević za Narodnu skupštinu i Miladin Stanić koji bi u Parlament BiH preko kompenzacije ako bi ”izvisio’ sa direktnim glasovima kao nosilac redovne liste.

Na DNS-ovoj kompenzaciji za Narodnu skupštinu prvi je Dragan Brdar a za bh. Parlament Aleksandar Glavaš. U Sarajevo bi, na sigurno, i Milan Petković iz Ujedinjene Srpske s obzirom na to da je nosilac redovne liste za Parlament BiH u Izbornoj jedinici jedan a, prema nezvaničnim saznanjima, prvi je i na kompenzacionoj. Lider te stranke nosilac je obe liste za parlament Srpske.

Što se SNSD-a tiče, Radovan Višković nosilac je kompenzacione za bh. Parlament a iza njega su Sanja Vulić i Zoran Tegeltija. Za Supštinu Srpske, prvo mjesto na toj listi ima Srđan Mazalica, zatim Mara Milošević Granula, Redenko Bubić, Alen Šeranić. U suštini, kompenzaciona lista daje mogućnost prolaska bez obzira na broj osvojenih glasova na redovnoj. Neki su u parlament ulazili i sa samo 60.

Izvor: ATV