Privredna razmjena Austrije i Republike Srpske, uprkos novonastalim okolnostima, na veoma je visokom nivou, a tome u prilog ide podatak da je spoljnotrgovinski promet lani iznosio 519 miliona KM i veći je za 81,7 miliona KM nego 2020. godine, istakao je šef Predstavništva Srpske u Austriji Mladen Filipović.

Filipović je uvjeren da ima prostora za jačanje privrednih veza, kako u oblastima za koje vlada najveće interesovanje, kao što su metalski i drvoprerađivački sektor, tako i u prerađivačkoj industriji i informaciono-komunikacionim tehnologijama.

– U saradnji sa institucijama Republike Srpske, nastavićemo sa aktivnostima na promociji naših privrednih potencijala, kao što su treninzi za izvozno orijentisane privrednike. I dalje ćemo razvijati i naš Biznis-registar putem kojeg partneri u Austriji mogu da dobiju podatke o našim izvozno orijentisanim kompanijama na njemačkom jeziku – rekao je Filipović.

On je istakao da se uporedo realizuje takozvani autrič program tako što se, zavisno od sektora, ponude firmi iz Republike Srpske šalju ciljano menadžmentu austrijskih kompanija.

– Nastavićemo da podržavamo Investiciono-razvojnu banku Republike Srpske u predstavljanju investicionih profila opština i gradova Republike Srpske, kao i kapitalnih projekata Vlade Republike Srpske – naveo je Filipović.

VELIKO INTERESOVANjE ZA ORGANSKE PROIZVODE IZ SRPSKE

Prema njegovim riječima, zahvaljujući dobroj saradnji sa Turističkom organizacijom Republike Srpske, Predstavništvo će nastaviti da radi na promociji i turističkih potencijala Srpske.

– U planu je da kroz direktan kontakt sa predstavnicima turističkih agencija i institucija u Austriji predstavimo našu turističku ponudu. Kao dio strategije promocije turističkih kapaciteta Srpske, identifikovali smo potencijal promocije domaćih, organskih proizvoda za koje postoji veliko interesovanje u Austriji, a želja nam je da u Beču predstavimo koncept promocije po uzoru na Krajišku i Hercegovačku kuću, a trenutno analiziramo uslove za ulazak na ovo tržište”, rekao je Filipović.

NA ЈESEN NASTAVAK SARADNjE UKC-a I KLINIKE AKH

Filipović na jesen očekuje i nastavak uspješne saradnje Univerzitetskog kliničkog centra /UKC/ Republike Srpske sa klinikom AKH u Beču.

– Tokom sastanka generalnog direktora UKC-a Republike Srpske Vlade Đajića i doktora klinike AKH u Beču Petera Friga, koji je održan u junu, dogovoren je nastavak saradnje dvije zdravstvene ustanove i edukacija ljekara iz Banjaluke u Austriji – podsjetio je Filipović.

On je istakao da se i u novonastalim okolnostima aktivnosti Predstavništva nastavljaju jednakim intenzitetom, te da je osnovni cilj stvaranje mogućnosti za proširenje saradnje sa Austrijom u različitim oblastima.

– Kao rezultat rada Predstavništva na jačanju privrednih veza, identifikovali smo više od 300 kompanija u Austriji kao potencijalne partnere, a kroz Biznis-registar pripremili smo i preveli informacije za više od 150 izvozno orijentisanih preduzeća iz Srpske za potrebe predstavljanja na austrijskom tržištu – izjavio je Filipović Srni.

On je naveo da je u prvoj polovini ove godine oko 30 austrijskih partnera zatražilo informacije o kompanijama iz Republike Srpske.

– Između ostalog, u sektoru metalurgije dobili smo upite od kompanija Doka, Lajtner, Palfinger i Austrijskih željeznica, a austrijski Vamed je pokazao interesovanje za saradnju u realizaciji projekata na međunarodnom tržištu – napomenuo je Filipović.

PREHRAMBENI PROIZVODI IZ SRPSKE U PRODAVNICAMA “ŠPAR” I “REVE”

Prema njegovim riječima, u sektoru informaciono-komunikacionih tehnologija uspostavljen je kontakt sa kompanijama “A1” i “Huavej”, a interesovanje za saradnju pokazali su i trgovački lanci “OBI”, “Bauhaus”, “Špar” i grupacija “Reve”.

Filipović je izrazio zadovoljstvo i što su, u saradnji sa austrijskim grupacijama “Špar” i “Reve”, prehrambeni proizvodi iz Srpske uspješno plasirani u njihove prodavnice.

– To je konkretan rezultat saradnje. U planu je da za naše kompanije u oblasti prehrambene industrije omogućimo još kvalitetniji plasman proizvoda na tržištu Austrije – rekao je Filipović.

On je napomenuo da Predstavništvo tokom prethodnih godina pruža podršku za investicije grupacije “Pevag” u Republici Srpskoj.

– Našom direktnom podrškom, u Republici Srpskoj je ostvarena jedna od najznačajnijih investicija u metalskom sektoru od austrijske Pevag grupacije u visini od više od osam miliona KM, te planiranim daljim investicijama od više od četiri miliona KM i kreiranjem preko 150 novih radnih mjesta – naglasio je Filipović.

Autor: SRNA/RTRS