Za podršku Dejtonskom mirovnom sporazumu BiH Izrael je umjesto zahvalnice dobio demarš koji je potpisala ministarka inostranih poslova u Savjetu ministara Bisera Turković.

Stav Turkovićeve dijeli i većina bošnjačkih političkih predstavnika, što ne treba da čudi jer se većina zalaže i za građansko uređenje BiH.

Ovakav model po mjeri Sarajeva prvo bi marginalizovao Hrvate, a kasnije i Srbe koji uživaju institucionalnu zaštitu u Republici Srpskoj.

Stav Izraela dolazi u ključnom trenutku kada se lome koplja oko izmjena Izbornog zakona.

Šta se desi kada se neka strana ambasada, pa makar bila i američki saveznik, ne svrsta uz bošnjačku stranu u BiH, pokazalo se na primjeru Izraela.

Bilo je dovoljno jedno saopštenje izraelskog ambasadora koji iz Tirane pokriva i BiH da Bošnjaci u pomoć pozovu i prijateljski im Iran.

Političkom Sarajevu zasmetalo je to što su Izraelu prihvatljive izmjene Izbornog zakona koje podrazumijevaju legitimno predstavljanje.

– Izrael čvrsto vjeruje da je Okvirnim sporazumom za mir u BiH i njegovim Aneksom 4 – Ustavom BiH uspostavljen održiv sistem podjele vlasti između konstitutivnih naroda i njihovih političkih predstavnika – navodi Ambasada Izraela u Albaniji.

Novinar Večernjeg lista u BiH Zoran Krešić ističe da zapravo država Izrael podržava Dejtonski mirovni sporazum što je kapitalno i najvažnije.

Smatra da bi bilo najnormalnije da se sve zemlje članice EU i SAD kao autori pridržavaju tog dokumenta.

– On je za nas Sveto pismo, dok se ne dogovorimo drugačije – naglasio je Krešić.

Dok su bošnjački političari preko Bisere Turković slali demarš, Hrvati su preko HNS-a odlučili da se zahvale i upute inicijativu da BiH prizna Јerusalim kao glavni grad Izraela.

Turkovićeva je navela da je “bilo kakva podrška izbornoj reformi koja bi diskriminisala građane zbog etničke ili vjerske pripadnosti nedvosmisleno odbačena od većine parlamentarnih stranaka u BiH”.

– Svjesni smo da će se bošnjačka politika ovome suprotstaviti, s obzirom na podršku koju daje palestinskoj strani i s obzirom na uvredljivu izjavu Bakira Izetbegovića o Izraelu, no mislimo da je to naša moralna obaveza – saopštio je HNS.

Razmjena mišljenja preselila se na Tviter, gdje su o Izbornom zakonu u BiH diskutovali iranski i izraelski ambasadori.

– Cionistički režim aparthejda nije kvalifikovan da komentariše političku sudbinu BiH – stoji u objavi iranskog ambasadora.

– Da li je ovaj ubilački i vrlo opasni Mula iz Teherana uopšte kvalifikovan da o bilo čemu prosuđuje…? – navedeno je u objavi izraelskog ambasadora.

Izrael s pažnjom prati sve procese u BiH, a posebno aktivnosti o zaštiti Јevreja. Nedavno su zahvalili srpskom članu Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku na čiju je inicijativu BiH usvojila definiciju antisemitizma koju je definisala Međunarodna alijansa za sjećanje na Holokaust.

Smatra se i da je stav izraelskog ambasadora došao kao rezultat nedavne Dodikove posjete Izraelu.

Međutim, dok Dodik gradi čvrste veze sa Јerusalimom, Turkovićeva pokušava da ih sruši.

– Svojim djelovanjem nanosi štetu svima i nastoji da nas posvađa s prijateljskim zemljama, kao što je Država Izrael, koja u potpunosti podržava Ustav BiH i konstitutivnost naroda. Za nas je važno da imamo dobre odnose i saradnju s Izraelom. Želim da zahvalim Državi Izrael na jasnom iznošenju stavova i podršci pravilnom razumijevanju situacije i odnosa u BiH – istakao je Dodik.

Dok se na Tviteru vodi svojevrstan diplomatski rat, najveći saveznik Izraela ćuti. Oglasili su se tek na naše pitanje američkoj ambasadi u BiH – Da li dijeli stav Izraela o izmjenama Izbornog zakona?

Dok u odgovoru navode da ne komentrišu stavove drugih zemalja, SAD nisu propustile da podrže OHR i Kristijana Šmita, koji nema legitimitet Savjeta bezbjednosti.

Autor: RTRS