U Lamovitoj je održan osmi Sabor Prpoša, koji je okupio mnoge koji nose ovo prezime. Prpoša ima na svim stranama svijeta, od Amerike, Australije, te širom Evrope. Ima i onih koji su ostali na svojoj djedovini. Sve ih vežu korijeni iz zaseoka na obroncima Kozare.

“Ovo okupljanje smo zamislili prije dvadesetak godina, nas nekoliko ljudi, rođaka. Odlučili smo da organizujemo jedan veličanstven skup, da se okupimo, da se družimo i veselimo. Da ne zaboravljamo rodni kraj”, rekao je Dragoja Prpoš, koji i danas živi u Lamovitoj.

Sabor je i način da se novi naraštaji upoznaju sa rođacima, da vide odakle potiču, te da nastave sa druženjem. “Cilj nam je bio da se dobro upoznamo, ali i da upoznamo pretke. Međutim, željeli smo da na neki način damo zadatak mlađim generacijama, da se i oni međusobno  upoznaju, te da jedni drugima budu na usluzi”, rekao je jedan od organizatora, Tomislav Prpoš.

Trenutno je onih koji nose ovo prezime oko 205, a istraživanje je pokazalo da je porijeklo Prpoša iz Rijeke Crnojevića u Crnoj Gori. Današnje druženje je proteklo u dobrom raspoloženju i veselju, a dogovoreno je i održavanje narednog Sabora Prpoša 2025. godine.

Izvor: kozarski