SDS u Hercegovini više neće Nebojši Vukanoviću popustiti ni pedlja, potvređno je Faktoru iz više opozicionih redova. Zato je i izabran, trenutno za ovu stranku jedini raspoloživi adut,  Vukota Govodarica. Sve ovo je u najmanju ruku frapiralo Nebojšu Vukanovića koji je računao da će mu SDS i PDP prepustiti Izbornu jedinicu 9, a zauzvrat on je ponudio svoju navodnu popularnost širom Republike Srpske. Smicalica trebinjskog rijaliti političara nije uspjela jer je SDS uradio ozbiljnu analizu nakon izbora 2018. i 2020. godine i zaključio da im je Vukanović preoteo većinu glasova. Pokret za pravdu i red jeste naštetio i vladajućem SNSD-u, ali ne u tolikoj mjeri koliko je opustošio SDS u Hercegovini.

Gacko

Od pet najvećih biračkih bazena opozicije u Izbornoj jedinici 9 Nebojša Vukanović sigurno može računati samo na jedan, i to djelimično.Vukota Govedarica je iz Gacka i nakon penzionisanja vječnog SDS-ovog načelnika, Milana Radmilovića i konačnog uzdisanja SNSD-a u ovoj opštini, Vukanović više i ne dolazi u Gacko.

Bilo je određenih pokušaja kriminalizacije RiTE Gacko, ali je brzo provljen i „protjeran“ iz ove kompanije. SDS se konačno riješio Radmilovića koji je cijelih 16 godina vladao Gackom, koliko-toliko konsolidovao redove i odigrao na staru kartu, uzdajući se da Srbi imaju „kratko“ pamćenje. Vratili su na scenu gubitnika Vukotu Govedaricu, računajući da će narod zaboraviti njegov poraz za predsjednika Srpske na izborima 2018. godine.

Vukota je, mora se priznati, jedino raspoloživo rješenje, jer se SNSD u Gacku naglo probudio i osvježio mlađim kadrovima što je bio recept za pobjedu na lokalnim izborima 2020. godine.

Foča i Višegrad

Što se tiče Istočne Hercegovine, u dvije najvažnije opštine, Nebojša Vukanović gotovo ne smije ni doći. Tačnije, u Višegrad bukvalno nije pametno da ponovo kroči ni koraka jer ga je lokalni SDS najurio kao zadnju krpu.

Sve to je široj javnosti postalo poznato prilikom nedavnog pokušaja opoziva načelnika opštine Mladena Đurevića. Stari SDS-ov vuk, Milorad Kojić jasno je i javno Vukanoviću poručio da ne dolazi, a Vukan je danima „plakao“ na mrežama poput srpske rijaliti posvuduše Miljane Kulić.

Vukanović pokušava „ozbiljno da radi“ u Foči, ali se pelcer ne prima na srbiljsko tlo.

Nekoliko puta je najavljivao tribine u ovoj opštini, a onda se kao posljednja kukavica ućutao kad su skupovi propali.

Sada inkognito dolazi u ovu lokalnu zajednicu, ponekad izbaci po koji video, ali brže ode iz nje nego što se u Foči i sazna da je došao.

Ostale su još tri velike biračke baze, a to su Bileća, Nevesinje i naravno Trebinje.

Bileća, Nevesinje i Trebinje

U Bileći je Nebojša Vukanović ostao bez čovjeka koji mu je osnovao Pokret, a zamjerio se loklanom SDS-u, pa tu lokalnu zajednicu izbjegava u širokom luku.

U Nevesinju mu je, osim Trebinja, najozbiljnija baza.

Otvorio je čak i kancelariju.

Međutim, toliko je malo biračko tijelo da mu i da uzme 100 odsto glasova u ovoj opštini neće ništa pomoći.

Ne treba zaboraviti da je iz Nevesinja rodom Ilija Tamindžija, drugi čovjek SNSD-a u Hercegovini koji je do sada ubjedljivo pobjeđivao Vukanovića.

Ostaje Trebinje, gdje je baza prejakog SNSD-a, ali i jedini iz opozicije koji je još koliko toliko uz Vukanovića. PDP-ov Ljubiša Krunić slijepo sluša Jelenu Trivić pa će biti zanimljivo koliko je njoj stalo do glasova Nebojše Vukanovića.

Za sada on i dalje tvrdi da podržava kandidaturu Mirka Šarovića i Jelene Trivić, ali osim tribine u Trebinju, koju mu je pokvario Draško Stanivković, sve se rjeđe pojavljuju zajedno.

I kad SDS Trebinje organizuje dolazak Mirka Šarovića, Vukanovića niko ne zove.

U prvom spotu Mirka Šarovića navode se SDS, PDP i ostali partneri što je opet razljutilo Vukanovića.

Realno, SDS je u Trebinju najlošije pozicioniran i to zahvaljujući Vukanoviću koji je na lokalnim izborima 2020. uzeo gotovo sve glasove opozicije.

To mu Vukota Govedarica neće zaboraviti ove godine. PDP se riješio Slavka Vučurevića pa to donekle odgovara i Vukanoviću, ali ne bi trebalo zaboraviti i da se nekadašnji gradonačelnik ponovo aktivirao u još jednoj stranci opozicije, Selakovom SPS-u.

On i Maksim Skoko takođe računaju na taj opozcioni bunar, prije svega u Trebinju, u kojem za njih i nije ostalo puno vode.

U ovom trenutku, dva mjeseca prije izbora, Vukota Govedarica je u nesumnjivoj prednosti nad Nebojšom Vukanovićem.

Dokaz za to je i velika nervoza koja vlada na Vukanovim mrežama.

Nema dana da ne osvane neki video klip u kojem se pravi žrtvom opozicije. Za to vrijeme SNSD ima sigurnu bazu i vjerovatno ostaje lider Hercegovine.

SDS je na opštim izborima 2018. godine, u Izbornoj jednici 9, osvojio ukupno 13.962 glasa.

Tada je na toj listi bio Nebojša Vukanović koji je osvojio nešto više od 4000 glasova.

U trci za predsjednika Republike Srpske, Vukota Govedarica je ubjedljivo izgubio u Trebinju i Nevesinju.

Opštinama na koje sada najviše računa Nebojša Vukanović.

Na lokalnim izborima 2020. godine u Trebinju je Vukanović uzeo gotovo duplo više glasova od SDS-a.

Razlika je bila više od 1000 glasova.

Lista za Pravdu i red, zanimljivo, samostalno je učestovala još samo u Gacku.

Tada su osvojili samo 80 glasova.

Možda zato što je Vukanović bio na listi SDS-a izbore prije. SNSD je i 2018 i 2020. godine bio ubjedljiv u govoto svim opštinama.

KONAČNI PAD

Ovi izbori bi trebalo da pokažu ko je zaista koliko jak. Vukota je dobio zadatak da vrati SDS u Hercegovinu.

To znači samo jedno – sahraniti Vukanovića.

Vukan je to osjetio pa je udario na sve živo uključujući cijelu opoziciju.

PDP gleda samo u Jelenu Trivić i prema svima će se ponašati kako oni prema njoj. SNSD radi po svom.

Ostatak opozcije i aktuelne vlasti bori se samo da se dočepa vlasti.

Kako god i ne biraju sredstva.

autor:faktormagzin