Bisera Turković ponovo se stavlja iznad Ustava BiH i neovlašćeno piše zvaničnicima NATO-a, zloupotrebljavajući svoj položaj baveći se odbranom, na spoljnom i unutrašnjem planu, a za koju nije nadležna. NATO nije čuvar teritorijalnog integriteta i suvereniteta BiH i nema nikakvu ulogu na njenoj teritoriji, kaže srpski član BH Predsjedništva osvrćući se na samoinicijativno pisanje Turkovićeve i obećanje generalnog sekretara NATO-a koji najavljuje posebne mjere za BiH. Stoltenberg je sumnja Dodik nemušto uvučen u igru Turkovićeve koja nema nadležnost da se bavi bezbjednosnim pitanjem u BiH.

“Odbijam bilo kakvu mogućnost da ovo ima zvanični karakter, jer se radi o nezvaničnoj osobi koja je sama uzela pravo da komunicira u ime Muslimana u BiH i ona to čini već duže vrijeme. Ništa što radi u posljednje dvije godine nije u korist BiH, već Muslimana, ali ni to ne daje rezultate i zamolio bih Stoltenberga koji učestvuju u takvoj igri da vode računa da je to direktno ugrožavanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta BiH”, rekao je Milorad Dodik, srpski član Predsjedništva BiH.

Da su u Sarajevu ujedinjeni i u izbornoj godini danas je pokazao SDP-ov Denis Bećirović. Stao je na stranu SDA-ove Bisere Turković i samoinicijativne bošnjačke priče oko ulaska BiH u NATO, iako dobro znajući zvanični stav iz Republike Srpske i vojne neutralnost. Bećirović je, u dobro poznatom sarajevskom maniru poručio da će BiH uprkos stavu Srba ući u NATO, a imao je poruku i za srpskog člana BH Predsjedništva, ista poruka koja je devedesetih upućena Srbima u BiH.

“NATO ostaje u BiH. A tebi ako je tijesno ne moraš ostati. I to prenesi svojim nalogodavcima u Moskvi i Beogradu”, rekao je Denis Bećirović, delegat SDP-a u DN PS BiH.

Da Srbi neće ići nigdje sa svojih vijekovnih ognjišta i da u Sarajevu ne žive u zabludi da će Srbi ostaviti ono što je njihovo, još ranije je poručivao političkom Sarajevu Milorad Dodik. Na zapaljivu retoriku Bećirovića odmah je reagovao potpredsjednik SNSD-a Nikola Špirić. Zabrinjava ga što SDP-ov kandidat za BH Predsjedništvo ideju građanske BiH vodi više ka islamskoj, ali ga kaže zabrinjava i to što u SDS-u i PDP-u ćute na tu činjenicu.

“Sada je sasvim jasno da je njegova ideja o građanskoj BiH samo prelomna faza ka islamskoj BiH, a ako treba i uz podršku NATO snaga. Na svu sreću, Denisa se neće pitati, a ono što zabrinjava je ćutnja opozicije iz Republike Srpske”, poručio je Nikola Špirić, potpredsjednik SNSD-a.

Oštra retorika koja se sve češće čuje u Sarajevu, sa nacionalnim bojama, pa čak i u izbornoj trci, ne doprinosi boljem životu u BiH, kaže to savjetnik srpskog člana Predsjedništva. Argumenti trebaju da budu najveći adut svakog političara, a nikako podizanje tenzija.

“Ipak je to negativna retorika koja unosi nemir u veliki dio stanovništva u BiH, jer takvim nekim neodgovornim izjavama samo se podgrijava politička situacija, naprotiv ne ide se ni u kakvom pravcu smirivanja tenzija ili neke objektivne i realne predizborne kampanje”, rekao je Dragan Vuković, savjetnik za bezbjednosnu politiku srpskog člana Predsjedništva BiH.

Predizborna kampanja u Sarajevu očigledno je uzela maha, pa političari zaboravljaju na Program reformi iz 2019. godine. Pregled odbrane u svom reformskom procesu definiše saradnju sa NATO savezom, a ne prejudicira nikakvo članstvo i o tome odluku je donijelo i donosi isključivo BH Predsjedništvo, a ne pojedini ministri u Savjetu ministara i poslanici u Parlamentarnoj skupštini BiH.

Izvor: ATV